Visszatérnek a turisták Budapestre! Ezt mondják a fővárosi vendéglátósok





Az idei nyári belföldi turizmus még a tavalyi rekordokat is megdöntötte, azonban mi a helyzet a fővárosban? A Metropol utánajárt, mit gondolnak a budapesti vendéglátósok és szállodaipari szakemberek az idei nyárról.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.12.
belföldi turizmus

A világjárvány sokak munkáját megnehezítette, a vállalkozók bevételei jelentősen csökkentek, de talán a turizmusban és a vendéglátásban dolgozóknak jelentette a legnagyobb érvágást. Budapest egykor pezsgő idegenforgalmi élete eltűnt, külföldről nem jöttek turisták, és a magyarok sem szórakoztak ugyanúgy a pesti éjszakában 2020 nyarán, mint előtte. Az idei szezonban azonban úgy tűnik, a helyzet jelentősen javult.

A belföld utazás újra fellendült, a 20-i hosszú hétvégén pedig rengeteg színes program buzdítja a magyarokat, hogy látogassanak el fővárosunkba a négy napos Szent István-napi rendezvénysorozat kedvéért. Emellett lassan, de biztosan a külföldi turisták is kezdenek visszatérni Budapestre.

Várhatóan tele lesznek a vendéglátóhelyek (Fotó: Shutterstock)

Országos rekordok a belföldi turizmusban

A belföldi turizmus stabilan helyreállt a koronavírus-járvány okozta leállásból, a külföldi vendégek lassabban, de jönnek Magyarországra - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyeken belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma a másfélszeresére nőtt tavaly júniushoz képest, a külföldieknél pedig a kétszeresére emelkedett, azonban a 2019-es adatokhoz képest még mindig alacsonyabb. Guller Zoltán a podcastján jelentős forgalomnövekedésről számolt be a belföldi vendéglátóhelyeken: július végéig 103 milliárd forintot költöttünk el, szemben a tavalyi 87 milliárddal. A Balatonon a tavalyi év júniusát nézve az árbevétel megduplázódott: csaknem 10 milliárd forintot költöttek el a magyarok. „A tavaly júliusnál nagyobb rekord nem volt még a belföld tekintetében, és ezt idén sikerült 17 százalékkal meghaladnunk. Nagyon bizakodó vagyok, hogy egy hihetetlenül erős nyarat fogunk elkönyvelni” - mondta a vezérigazgató, ugyanakkor az is kiderült: Budapest, Szeged és Gyula egyelőre csak az országos átlagot hozta.

Soha nem látott ünnepi buli lesz a hosszú hétvégén

Budapesten az augusztus 20-i hosszú hétvégére már most 65 százalékkal többen foglaltak szállást, mint tavaly ilyenkor. Ez nem csoda, hiszen minden eddiginél nagyobb, gigantikus tűzijátékkal készülnek a szervezők. Ezen kívül a rakparti épületek fényfestésével, 100 drónnal és 40 ezer rakétával készülnek. Az augusztus 19-tól 22-ig tartó, négy napos ünnepen látványos programok, olcsó árak és egy direkt az alkalomra készített különleges sör is várja az ünneplőket. Lesz légiparádé az összes Magyarországon elérhető géppel, a hagyományos Szent jobb körmeneten kívül a Hősök teréről a magyar történelem kiemelkedő alakjait felvonultató menet is indul az Andrássy úton. Számos ismert magyar előadó lép majd fel a koncerteken, a Várkert Bazárban Magyar Ízek Utcája lesz, a Tabánban retró bulin lazulhatunk, szokás szerint megtartják a Mesterségek Ünnepét, a legkisebbeket egész nap szabadtéri gyerekprogramokra várják.

Gyönyörű lesz a 2021-es tűzijáték (Fotó: Shutterstock)

Mit gondolnak a vendéglátósok?

Megkérdeztük több budapesti vendéglátóhely tulajdonosát és vezetőjét, hogy ők hogyan látják az idei nyarat. A többség már látja az alagút végét, de van, aki még mindig tart az újabb lezárásoktól.

Semsei Rudolf, a Budapest Party Service (benne a Vakvarjú étteremlánc) tulajdonosa:

Július első fele után lehetett érezni, hogy külföldről is érkeznek turisták, és esténként megnő a belvárosi éttermek forgalma. Addig szinte kizárólag magyar vendégeink voltak, főképp a külvárosi éttermeinkben, amik többnyire rendelkeznek kerthelyiséggel vagy terasszal rendelkeztek. Ezekben még a járvány előtti szezon szintjét is meg tudtuk közelíteni.

Visszatérnek a turisták Budapestre! Semsei Rudolf (Olvasói fotó)

Gianni Annoni, a Trattoria Pomo D’Oro tulajdonosa:

A magyar vendégkör idén nyáron száz százalékosan jelen volt, sok törzsvendégünk megmaradt, és a második oltás után érezhető volt, hogy élni akarnak az emberek. Hozzánk több foglalás érkezett az augusztus 20-i hosszú hétvégére vidékről, mint a fővárosból. Fontos, hogy ez a hosszú hétvége ne csak nekünk, vendéglátósoknak, de a szállodáknak és hoteleknek is hozzon sok vendéget. Éljen a vidéki is budapesti életet, és ne csak egy napra, amíg a tűzijáték tart, hanem akár többre is. Szeressék meg a saját fővárosukat a magyarok még akkor is, ha forgalmasabb és zajosabb, mint a vidék.

Visszatérnek a turisták Budapestre! Gianni Annoni (Fotó: Földi D. Attila/Nemzeti Sport)

Balassa Dávid, a Café Intenzo tulajdonosa:

Én úgy vettem észre, hogy ha jelentősen nem is, de jobb lett a helyzet. Több magyar vendégünk van, aki eddig arra várt, hogy kimozdulhasson. De halljuk, mi történik külföldön, és több kollégámtól hallom, hogy ha újra jönne egy az előzőekhez hasonló zárás, akkor ők befejezték, és visszaadják a kulcsot, mert egyszerűen nem tudják miből fenntartani a helyiséget. Én azonban bízom benne, hogy hamarosan helyreáll a rend.

Visszatérnek a turisták Budapestre! Balassa Dávid (Olvasói fotó)

Iakob Kekelidze, a Hachapuri étterem vezetője:

Jóval jobb az idei nyár, mint a tavalyi, aminek szerintem az az oka, hogy egyrészt több a turista, másrészt pedig nyugodtabbak az emberek, mint 2020-ban voltak.

Iakob Kekelidze (Olvasói fotó)

 





Ezeket olvastad már?
Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás