„A légkondicionálók iránti érdeklődés is megnövekedett” – mondta el Szin Csaba, aki szerint a klímás fűtés eddig is gazdaságos alternatívája volt a gázkazánnak, a jelenlegi helyzetben azonban ez hatványozottan igaz.

H-tarifa

A legnagyobb légkondicionáló-gyártók termékeire ugyanis igényelhető a H-tarifa nevű díjszabás az áramszolgáltatónál. Ezt egy külön villanyóra méri, és az erre kötött hőszivattyús berendezések fogyasztását a továbbiakban is a rezsicsökkentett ár alatt, 36 Ft/kWh áron számlázzák ki, ráadásul erre nem vonatkozik felső korlát. Sokan a vegyes tüzelés alternatívájaként tekintenek a klímára, hiszen így a földgáz bevezetésével járó magas költségek és hatalmas munkálatok nélkül is egy olyan fűtési rendszerhez jutnak, ahol pár gombnyomással megoldható a fűtés energiatakarékosan– tájékoztatta lapunkat a Gree Magyarország alapító tulajdonosa.

Megnőtt a klímák iránti kereslet Fotó: Kozma István/Észak-Magyarország

Ami a fűtést illeti, annak hatékonyságát egy hőszivattyús berendezésnél az úgynevezett SCOP-érték adja meg. „Jelenleg a légkondicionálóink kínálatában a leghatékonyabb berendezés 5,1 SCOP-értékkel rendelkezik, vagyis több mint ötszörös mennyiségű hőt tud a felhasznált energiával előállítani. Ehhez képest az egyszerű elektromos fűtőtestek, mint például egy hősugárzó vagy egy elektromos kazán 1-es SCOP-értékkel üzemelnek” – magyarázta.