Veszettségben hunyt el egy férfi Franciaországban, a fertőzést a lyssavírus európai denevérek terjesztette változata okozta. Ez volt az első ilyen eset 35 év alatt.

A 60 éves férfi még 2019 augusztusában Limoges-ban halt meg agyvelőgyulladásban, a betegség eredetét akkor nem tudták feltárni az orvosok. A párizsi Pasteur Intézet kutatóinak szerdai közlése szerint egy denevér haraphatta vagy karmolhatta még. A férfi halála után folytatott genetikai elemzések mutatták ki, hogy lyssavírus európai denevérek terjesztette változata fertőzte meg őt.

Fotó: Wikipedia

– A retrospektív diagnózisnak köszönhetően derült fény az esetre. A vírus eredetét 2020 novemberében azonosítottuk. A koronavírus-járvány közepette ez a felfedezés nem keltett figyelmet – közölte Laurent Dacheux, a Pasteur Intézet veszettség központjának helyettes vezetője. Az igen ritka esetet a kutatók a mesvaccins.net honlapon mutatták be a nyilvánosságnak.

„35 éve nem történt európai denevérek okozta fertőzés miatti elhalálozás a világon. Franciaországban ez az első. 1985-ban volt azonos haláleset Oroszországban” – tette hozzá a kutató. Elmondta, hogy a limoges-i férfi otthonának padlásán denevérek fészkeltek. Franciaországban 2001 óta nem fordult elő veszettség.