Nehéz eldönteni, mi a hátborzongatóbb Sandra Herold segélyhívásában: hallani a nő tehetetlen zokogását, amikor felfedezi, hogy háziállat csimpánza „megeszi” barátja arcát, vagy a majom őrült sikolyai a háttérben. Sandra gyötrelmes 12 percen keresztül könyörög a rendőrségnek, hogy siessenek a házához, és lőjék le Travist, azt az állatot, akit 14 éve keresztül a saját fiaként nevelt.

„Mondja, mit csinál a majom?” – kérdezte az operátor, miközben Travis szinte kárörvendő jajveszékelései és sikolyai visszhangoznak a vonalban. „Széttépte őt! Gyorsan! Gyorsan! Kérem! Ő… ő letépte az arcát! Megette az arcát! Fegyver! Le kell lőniük! Kérem! Kérem! Gyorsan! Gyorsan! Kérem! Nem tudok. Nem tudom… Megeszi őt! Megeszi őt! Oh Istenem… Hol vannak már?” – hallatszott a vonalban a nő hátborzongató segélykérése.

A rendőrök a helyszínre érkeztek, és megölték Travist. Meglepő módon az áldozat, Charla Nash túlélte, de azt is mondhatjuk, hogy sok szempontból az ő élete is hirtelen véget ért azon a napon. Travis „anyukája” egyébként azért hívta át aznap barátnőjét, hogy segítsen az elkényeztetett majmot bezárni a ketrecébe. Ám a csimpánz hirtelen megvadult, teljesen kiakadt, és rátámadt a nőre. Travis letépte a szemhéját és az orrát. Megskalpolta, kivájta és megette a szemét, az egyik kezét teljesen lerágta, és majdnem letépte az egyik karját, még agykárosodást is okozott.

A csimpánz egyfajta helyi hírességnek számított, homárt evett az éttermekben, volt egy saját macskája, imádott fűnyírón közlekedni. Egy ágyban aludt gazdájával, tudott mikrohullámú sütőben ételt készíteni. Ráadásul a wc-t is úgy használta, mint egy ember – írja a Daily Star.

Egyelőre nem tudni, miért vadulhatott meg azon a napon. Ám később a gazdája elárulta, hogy nyugtatót tett a csimpánz teájába, és ezek után változott meg a viselkedése. De állítása szerint az is kiválthatta az agresszivitását, hogy Charla másképpen viselte a haját. Természetesen az eset azzal is magyarázható, hogy 14 éves korára a 200 kilós majom ösztönei egyszerűen túl erősek lettek, vagy csak elege lett a természetellenes életmódjából.

Tizenöt hónappal később Sandy aneurizmában meghalt. A sajátja mellé két urnát is helyeztek: az egyik a lányáé volt, a másik Travisé. Az egyetlen túlélője annak a szörnyű napnak Charla Nash, aki most sötétben él valaki más arcát viselve, úgy, hogy hátralévő életében gondozásra szorul majd.