A holokauszt nemzetközi emléknapja

Az ENSZ 2005. november 1-jén döntött arról, hogy január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánítja. Annak emlékére, hogy 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz–Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor, ahol 1942–45 között majd 2 millió ember pusztult el. A világon mindenütt megemlékeznek a népirtás áldozatairól, a körülbelül 6 millió emberről, akiket kegyetlen módon öltek meg.

Változik a közlekedés a IX. kerületben

Ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani Ferencvárosban.

Tilos megállni:

Ma 8–14 óra között a IX. kerületben a Páva utca mindkét oldalán a Tűzoltó utca és az Üllői út között, valamint a Tűzoltó utca mindkét oldalán a Berzenczey utca és a Liliom utca között.

Lezárják:

Ma 12:00–13:30 között a IX. kerületben a Tűzoltó utcát a Berzenczey utca és a Páva utca között.

Online nyílt nap a Semmelweis Egyetemen

Online nyílt napot tart ma a Semmelweis Egyetem. A felsőoktatási intézmény reggel 9 órától várja az orvos- és egészségtudományok iránt érdeklődő középiskolásokat. A nyílt napon csaknem száz előadással várják a diákokat, ahol a tanulók kérdezhetnek is az előadások után.

A programok 9 órakor kezdődnek – Fotó: Semmelweis Egyetem

Ma van a pótfelvételi a 6 és 8 osztályos gimnáziumokba

Január 27-én tartják a pót középfokú írásbeli felvételi vizsgákat. Ezen a vizsgán már csak azok vehetnek részt, akik a január 22-i megmérettetésen alapos indokkal nem tudtak megjelenni. A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel még egy pótidőpontot jelöltek ki: a február 4-i alkalmon kizárólag azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, ám az előző két vizsganap egyikén sem tudtak megjelenni koronavírus-fertőzés, hatósági karantén vagy egyéb, elháríthatatlan ok miatt. A vizsgán mindenki csak egyszer vehet részt.

Véradás Csepelen

Ma délután fél 2 és este 6 óra között véradást tartanak a Csepel Plazában. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcímkártya és tajkártya szükséges.

104 éve mutatták be az első Tarzan-filmet

1918-ban ezen a napon mutatták be a Tarzan, a majomember című némafilmet, Elmo Lincoln – egy cirkuszi erőember – és Enid Markey főszerepelésével. A kalandfilmből azóta rengeteg változat készült, ezek közül a leghíresebb az 1932-ben megjelent változat Johnny Weissmüllerrel a címszerepben. A filmből legutóbb 2016-ban jelent meg a legújabb verzió.

104 éve mutatták be az első Tarzan-filmet – Fotó: AFP