Tíz nemi kromoszómával rendelkeznek a kacsacsőrű emlősök – állapította meg a Bécsi Egyetem idegtudományi és fejlődésbiológiai tanszékének kutatócsapata.

A Csi Csou kínai kutató vezette szakértői csoport megállapítása szerint a nemi kromoszómák öt kromoszóma hosszúságú láncolatban párosában helyezkednek el. Általában az emlősök, így az emberek is összesen két nemi kromoszómával rendelkeznek.
A tudósok eredményeikről a Nature tudományos lapban számoltak be. A kacsacsőrű emlősnél (Ornithorhynchus anatinus) megfigyelt láncolat korábban körbeérhetett és összezárulhatott. Erre utal, hogy a legutolsó kromoszóma, az X5 nagyobb hasonlóságot mutat az első, X1 kromoszómával, mint a vele egyenértékű párjával, az Y5-tel.

Fotó: Wikipedia/Stefan Kraft

Emut és pekingi kacsát is vizsgáltak

Csou és kutatótársai megvizsgálták az emu (Dromaius novaehollandiae) és a pekingi kacsa (Anas platyrhynchos domestica) nemi kromoszómáit is, és eredményeiket a Genome Research és a GigaScience című tudományos lapban is bemutatták.
A két madárnál is különlegességet találtak: mindkét faj ősi nemi kromoszómákkal rendelkezik, melyeken sok gén található.