RETRO RÁDIÓ

Hihetetlen felfedezés: ezt találták a 3700 éves agyagtáblába vésve





Alkalmazott geometriai számításokat fedezett fel egy ausztrál matematikus egy 3700 éves agyagtáblába vésve. Az óbabiloni táblát valószínűleg a püthagoraszi számhármasokkal történő számításokra használták Püthagorasz előtt legalább ezer évvel. Ez lehet az alkalmazott geometria ismeretének legrégebbi bizonyítéka.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.05.
döbbenetes

Az Si.427 jelű tábla, amelyen egy mezőgazdasági terület határainak számításai szerepelnek, az időszámítás előtt 1900-1600 közötti időszakból származik, a 19. század végén fedezték fel a mai Irak területén. Az Isztambuli Régészeti Múzeum őrizte, mielőtt Daniel Mansfield, az Új-Dél-Wales-i Egyetem munkatársa rátalált - írja a The Guardian.

Mansfield korábban kollégájával, Norman Wildbergerrel azonosított egy másik babiloni táblát, amely a világ legrégebbi és legpontosabb trigonometriai táblázata. Ez a tábla, a Plimpton 322 derékszögű háromszögeket írt le a püthagoraszi számhármasok segítségével.

Az ember nem jön rá csak úgy véletlenül a trigonometriára, általában valami gyakorlati dologhoz kötődik - mondta Mansfield, aki a Plimpton 322 nyomán kezdett kutatni egy ugyanabból a korszakból származó másik tábla után, amely tartalmazza a püthagoraszi számhármasokat. Így jutott el az Si.427-hez.

Amikor 2017-ben a tudósok a Plimpton 322 célját kutatták, feltételezték, hogy valamilyen gyakorlati haszna volt, például templomok vagy paloták építésénél, csatornák kialakításánál lehetett szerepük a számításoknak.

Ezen az újonnan megismert táblán először láthatjuk, hogy miért érdekelte őket a geometria: hogy precízen határozhassák meg a földjeik határait” - mondta Mansfield. „Egy olyan időszakból származik, amikor a föld magántulajdonná kezdett válni, az emberek kezdtek úgy gondolni a földre, hogy 'az enyém és a tiéd', és meg akarták határozni ezek határait a jószomszédi kapcsolat kialakítása érdekében. Ez a tábla ezt mutatja: egy föld kettéosztását, új határok meghúzását” - idézi a kutatót a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A táblán szereplő ékírás egy mocsaras részt, egy szérűt és egy közeli tornyot is tartalmazó területet ír le. Ennek egymással szembeni oldalai egyenlő hosszúságúak, ez alapján a kutatók szerint az akkori földmérők kidolgozták a merőleges vonalak létrehozásának a korábbinál pontosabb módszerét.

Bár a Plimpton 322 és az Si.427 is püthagoraszi számhármasokat használ, több mint ezer évvel megelőzik Szamoszi Püthagorasz (i.e. 570 körül - i.e. 495) görög filozófust és matematikust.

A kutatók az Si.427 táblán végzett vizsgálataik eredményeit a Foundations of Science című tudományos lapban mutatták be.





Ezeket olvastad már?
„Rám fért már a pihenés” – ezt tervezi Zoltán, a csepeli hajléktalan, akinek 4 hónap után van végre hol aludnia

„Rám fért már a pihenés” – ezt tervezi Zoltán, a csepeli hajléktalan, akinek 4 hónap után van végre hol aludnia

Szerdától újra változnak az üzemanyagárak

Szerdától újra változnak az üzemanyagárak

Elvesztették a csatát – így látják a nyugat-európai gazdák

Elvesztették a csatát – így látják a nyugat-európai gazdák

Most érkezett: európai toplistás magyar bűnöző csuklóján csattant a bilincs

Most érkezett: európai toplistás magyar bűnöző csuklóján csattant a bilincs

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás