RETRO RÁDIÓ

Hiába a brutális hőség, viszik a kályhákat mint a cukrot





Hiába tombol a nyár, az egyik legkeresettebb árucikk néhány napja a fa-, illetve a széntüzelésű vaskályha lett. A re­zsicsökkentés módosítása óta mindenki ezerrel számol, és az emelkedő energiaszámlák miatt megrohamozták a boltokat a magyarok, sőt a cserépkályha-építők naptára is betelt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.21.
rezsicsökkentés

A rezsicsökkentés módosításáról szóló múlt szerdai kormánybejelentés után mindenki számolgatott, és rájött, hogy vége a nyolcasra tekert radiátornak, ami éjjel-nappal ontja a meleget. Ráadásul egy fatüzelésű kályha, kandalló nomád romantikája jó érzés, és az általa adott meleg hőérzete is sokkal jobb, ám a legütősebb érv, hogy gazdaságosabb, mint egy gázzal működő radiátor vagy konvektor. Már a bejelentés másnapján előkerültek az eldugott vaskályhák, illetve ezzel együtt megrohamozták a boltokat – írja a Bors.

Kandallót mindenkinek

Ki gondolta volna a közel 40 fokos hőségben, hogy elfogynak a készletről a kályhák – mondta a Borsnak László, aki az egyik nagy barkács­áruházban dolgozik, és aki arról is mesélt, hogy tavaly ilyenkor a ventilátorok és persze a légkondik fogytak veszettül, most meg után kellett rendelni vaskályhából, kandallóból. A legolcsóbb 70 ezer forint, árulunk félmilliósat is, de csak télen...

Cserépkályhaforradalom

De nemcsak a vaskályhák térnek vissza, hanem a cserépkályhák is. Sok régebbi lakás van, ahol ugyan nem bontották le, de évtizedek óta nem használták. Ezeket a kéménnyel együtt tisztítják ki, ellenőrzik, biztonságos-e a használata. Sőt, a nagyobb bérlakásokban, kertes házakban most építtetnek.

– Nálam egy helyszíni felmérés új építésnél, átrakásnál 10-25 ezer forint – kezdte Tibor cserépkályha-építő mester, aki elmondta, hogy elképesztő ütemben telik be a naptára, van, aki csak tisztítást kér, ám rengetegen építtetnek újat, ezeknek az ára a 400 ezertől egészen a csillagos égig elér. De az biztos, hogy nagyon megéri az árát, az elmúlt években egyébként is megnőtt a megrendelések száma, azonban, ami most van, az brutál. Két-három éven belül visszajön a befektetési összeg, és teljesen más a melegérzete.

Kapkodnak a tüzelőért is

Értelemszerűen megnőtt a kereslet a tűzifáért és a szénért is. A nyáron általában csendes forgalommal bíró Tüzépeket egyre többen keresik fel, hogy felkészüljenek a télre.

A legtöbb telephelyen 350 százalékkal megnőtt a forgalom – tudta meg a Bors.





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás