Elkészült az állatoknak beadható orosz vakcina, több ország is érdeklődik iránta





Hamarosan a házikedvencek számára is elérhetővé válik a Covid–19 elleni védőoltás. Dr. Rusvai Miklós elmondta, hogy milyen állatoknak kell beadni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.05.
Állati

Bár a házi kedvenceket nem kell különösebben félteni az emberi koronavírusoktól, mégis megnyugtató, hogy a felelős gazdik hamarosan talán őket is pluszvédelemmel vértezhetik fel a SARS-CoV-2-vel szemben.

Legyártották ugyanis az első 17 ezer adagot a Carnivac–COV elnevezésű koronavírus elleni vakcinából, melyet kifejezetten állatok számára fejlesztett ki egy orosz vakcinagyártó cég. A világon az első koronavírus elleni állatvakcina klinikai tesztjei októberben kezdődtek meg, és legalább fél évre nyújt védelmet. A vakcinát kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen és más állatokon is kipróbálták, ugyanis az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) megállapította, hogy több állatfaj – köztük házi- és haszonállatok is – fogékony a Covid–19-re – írta meg a házipatika.com.

Képünk illusztráció
(Fotó: Pixabay)

Dr. Rusvai Miklós állatorvos, virológus a BorsOnline-nak elmondta, az oroszok által kifejlesztett, állatok számára adható koronavírus elleni inaktivált vakcinát elsősorban az állattartó telepek ellátására hozták létre.

„Az oroszok által előállított vakcinát elsősorban a nyércek, rókák vagyis a prémes állatok immunizálására hozták létre, ugyanis a kutyák és macskák csak igen ritka esetben betegszenek meg az emberi koronavírustól” – mondta a szakember.

„A nyérceknél bizonyított, hogy képesek elkapni a SARS-CoV-2 vírust, s ráadásul a szervezetükben mutálódott vírussal embert is képesek továbbfertőzni” – mutatott rá az állatorvos, aki hangsúlyozta, hogy a nyérc az egyetlen olyan állatfaj, ami bizonyítottan veszélyt jelent az ember számára.

A vakcina felhasználása természetesen Oroszországban kezdődik meg, s azt egyelőre nem lehet tudni, mikor juthat azokba az országokba, akik igényt tartanak rá. A vakcina iránt érdeklődik Görögország, Ausztrália, Lengyelországa, Kanada, az Egyesült Államok és Szingapúr is. Orosz hírügynökségek szerint az Egyesült Államokban és Finnországban is folynak kísérletek a Covid–19 elleni állatvakcina kifejlesztésére.

Rusvai Miklós hangsúlyozta, hogy szerinte házi kedvenceinknek nem kell beadatnunk az oltást.





Ezeket olvastad már?
Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás