RETRO RÁDIÓ

Hatalmas siker! Többen házasodnak a járvány után, mint előtte





Több lesz az idei esküvő, mint tavaly és tavalyelőtt, az elmaradt lakodalmakat is idén pótolja sok pár. Ugyanakkor érezhető, hogy kevésbé bátran költekeznek a párok, visszafogottabb, kisebb létszámú ünnepségeket tartanak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.21.
A nagy nap

Idén az esküvők sokkal kisebb létszámúak és intimebb hangulatúak, mondta V. Dávid Andrea, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke a Ripost7-nek. Érezhető a járvány gazdasági hatása.

Többen kötik össze az életüket a járvány után, mint az előtt Fotó: Shutterstock

Nőnek az árak, mégis kevesebbet költenek

„Jóval kisebb a násznép, vagy lagzi nélkül ünnepelnek a párok, esetleg csak egy vacsorával. Visszafogottság mutatkozik a szolgáltatók iránt is, a fiatalok nem akarnak sok százezer forintba kerülő szolgáltatásokat választani” – tájékoztatta V. Dávid Andrea a Ripost7-et. – Sok fiatal pár a közös otthont tervezi, és mivel elszabadultak az ingatlan- és albérletárak, csökkentik az esküvői költségeket.

Ráadásul a kellékek ára és a vendéglátás is drágul. Sok esküvői szolgáltató a járvány alatt inkább nem emelt árat, de most megteszi.

Ez a kettősség jellemző: a szolgáltatások ára nő, a párok költekező kedve viszont csökkent” – szögezi le a szakember.

Szakács Ildikó anyakönyvvezető úgy látja, a tavalyi évhez hasonló a házasodási kedv.

„Érezhető, hogy az emberek kevesebb félelemmel jönnek be hozzánk. Már nem számítanak arra, hogy a járvány gátat szab, a Covid már nem szabályozza be úgy a házasságkötéseket, nem korlátozza őket abban, hogy olyan esküvőjük legyen, amilyet megálmodtak.”

Átlag 20-25 ezer forintba kerül egy vendég

Kispál Gábor DJ és ceremóniamester naptára idén ugyanúgy tele van foglalásokkal, mint tavaly.

„Az elmúlt két évben maradtak el esküvők és előfordult az is, hogy a dátumot áttették az idei évre. Nekem idén pont ugyanannyi esküvőm van, mint tavaly, általában egy évre előre betelik a naptáram” – mondta Kispál Gábor, aki 15 éve vezényel esküvőket.

„Az esküvői menük idén tapasztalata szerint 15 ezer forintról indulnak vendégenként, a többség 20 és 25 ezer forint közötti összeget számol egy főre. Persze a kastélyok, kúriák ára ennél is drágább. A násznép létszámát így meghatározzák az anyagiak. – Az 50–80 vendég közötti létszám a jellemző, de van 190 fős és 17 fős esküvőm is” – teszi hozzá Kispál Gábor. Ő az esetek 99 százalékában visz magával saját hangosítást és a DJ feladatait is el tudja látni kisebb esküvőkön.

A ceremóniamesteri szolgáltatás 150 ezer forintba kerül, a DJ szolgáltatással együtt körülbelül 220 ezer forintba” – ismerteti árait.

Sokan a sminken, frizurán spórolnak

Csengery Beatrix smink- és fodrászmester tapasztalata szerint ma több a hirtelen elhatározott esküvő, mint az előre szervezett.

„Gyakori, hogy a menyasszony otthon készíti el a frizuráját és a sminkjét, ezen is spórol. A nagy lagzik ideje leáldozóban van. Sokan spontán kötnek házasságot, mert például jön a baba vagy fel akarják venni a fiatal házasoknak járó kedvezményeket” – vélekedik a szakember.

Akik nagy esküvőt akarnak, azok egy-két évre előre lefoglalják az időpontokat. Idén sok kézfogó lesz, Beatrix is foglalt egészen májustól szeptemberig. A szakember elárulta: idén sminkben a barackrózsaszín, a krémszín és a bézs a menő, rúzsban a pirosas színű bogyós gyümölcsök árnyalatai dominálnak, de divatba jöttek az élénk színek is. A divatos menyasszonyi frizura természetes hatású, légies, sokan kérnek laza kontyot.

Légies, könnyed, leomló menyasszonyi ruha a divat

A százhalombattai Bonjour Esküvői Ruhaszalon tulajdonosa szerint a járvány idején divatba jött, hogy sokan egyszerű alkalmi ruhában mennek férjhez, nem bérelnek menyasszonyi öltözéket, és ez most, a járvány után is gyakori.

„Persze most is vannak, akik hagyományos, fehér esküvői ruhát szeretnének” – teszi hozzá Páhn Éva. „Mi egy neves amerikai családi cég magyarországi képviselői vagyunk. Nekik négy varázslatos kollekciójuk van: a decens, nőies, elegáns Sincerity, a drágább, exkluzív Justin Alexander, a csupa csipke, bohó vonalat képviselő Lillian West kollekciói, amit szívesen viselnek kültéri esküvőknél és a vintage stílus, ami remekül illik a néhány éve divattá vált, pajtában tartott esküvőkhöz. Már nem használunk abroncsot, a ruhák lágy esésűek. Divatba jött újra, hogy a ruhához külön lehet felhúzni az ujját, ami a 80-as, 90-es években volt népszerű. A mai divat alapvető motívuma a szép hátkivágás és a V alakú, pántos felsőrész.”

A könnyedebb, lazább menyasszonyi ruhák most a trendik FOTÓ: BONJOUR

Átlagosan 200-300 forintért lehet egy-egy darabot bérelni, de az ár függ attól is, hol bérlik és milyen anyagból van a ruha. A vőlegény öltözéke se sokkal olcsóbb.

Rekordot dönt Magyarország az EU-ban

Az Eurostat statisztikája szerint Magyarországon több mint kétszer annyi házasságot kötöttek 2020-ban, mint az uniós átlag, pedig akkor még tartottak a járványügyi korlátozások. Magyarországon 100 ezer főre 688 házasságkötés esett, míg az uniós átlag mindössze 320. Idén várhatóan még több kézfogót tartanak.

Hódítanak a pasztellszínek és a vörös

Szarka Ágnes műkörömépítő és dekoratőr foglalásai és megrendelései is azt tükrözik, hogy több az esküvő, amin a menyasszonyok szeretnek mutatós körmöt viselni.

„Az esküvői körömnél örök klasszikus a fehér francia díszítés, amelyet strasszokkal, csipke- vagy virágmotívumokkal is lehet díszíteni, és belevihető a csokorból, a ruhából, esetleg a dekoráció színéből is egy-egy árnyalat. Épp ezért manapság nem ritka, hogy akár kék, rózsaszín, netán a vörös is megjelenik a körmökön, persze ízlésesen kivitelezve. A vörös szín jól passzol a menyecskeruhához és a dekorációban is visszaköszönhet, de ügyelni kell az arányokra, mert nagyon elragadja a tekintetet” – mondja Ágnes.

A pasztellszínek és vörös az, ami most mindent visz FOTÓ: SZARKA ÁGNES

A köröm formája és hossza – ami lehet hagyományos kocka, mandula, vagy akár hegyes is – függ a menyasszony egyéniségétől. Egy-egy mutatósabb darab ára körülbelül 8500, míg az egyszerűbbek 5700 forintba kerülnek.

Az esküvői dekoráció és a csokrok kiválasztásánál is fontos a menyasszony személyisége és az esküvő helyszíne.

„A dekorációban idén is kedvelt a púderrózsaszín, a bézs, a barack, az almazöld, a halványsárga vagy a mályva, és akár a piros szín is, ami visszaköszön a kellékeken, aminek része például a csuklópánt, a virágfal, a szülőköszöntő ajándék, a menyasszonyi csokor és dobócsokor, a koszorúslányok csokra és ruhája, az asztaldísz, a székmasni, az ültetőkártya, a welcome tábla, a kocsidísz, a férfiak öltönydísze, stb. Hogy mennyit költenek erre, azt befolyásolja például, hogy élő virágot szeretnének – ami emeli az árat –, vagy a selyemvirágra esik a választás, ami viszont eltehető emlékbe.”





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás