Elengedhetetlen a hazai cégek digitalizációs fejlődése





Friss kutatás kimutatta, hogy a hazai cégeknek a versenyképességük érdekében fontos szempont lenne a digitalizáció fejlesztése. A megfelelő fejlődés érdekében szükséges szakemberek alkalmazása és a megfelelő trendek ismerete.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.23.
szükséges fejlődés

A digitális gazdaság élénkítése, következetes fejlesztése és támogatása sokat jelenthet a nemzetközi piacokon mutatkozó bizonytalanság és az elkerülhetetlennek tűnő recesszió okozta kihívások kezelésében. A fejlődés érdekében a Stylers Group információtechnológiai szolgáltató cégcsoport szerint új technológiák adaptálására, a junior-szenior munkaórák hatékonyabb kihasználására és komplett csapatok kölcsönzésére lesz szükség. A 2022. évi DESI (Digital Economy and Society Index) mutató alapján Magyarország a 27 uniós tagállam között mindössze a 22. helyen áll, ezért különösen fontos lenne, hogy a magyar cégek több figyelmet fordítsanak a digitalizációra.

A low-code alkalmazása

A tartós és növekvő igények miatt egyre mélyülő munkaerőhiány világszintű problémává vált, hamar előtérbe kerültek az ún. low-code megoldások. Az „alacsony kódú” fejlesztés lényege röviden az, hogy minimális manuális kódolással lehessen készíteni és bevezetni üzleti alkalmazásokat. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy az előre programozott modulokból már junior szaktudással vagy technológiai ismeretekkel is összeállítható egy egyszerűbb program, a szenior fejlesztőknek pedig elegendő az összetettebb funkciókra koncentrálniuk – mindezzel jelentősen csökkenthetőek a költségek és a projektidő is rövidül.

– Fontos azonban eloszlatni a félreértést, hogy a low-code és a no-code szinonímák lennének. Valóban egyre szaporodnak az olyan platformok, melyekkel kezdetleges informatikai tudással is alkothatók programok (ez lenne a no-code), de ezekkel csupán egyszerű automatizmusokra képesek a vállalatok. Ahhoz, hogy egy alkalmazás vagy rendszer valóban hatékonyan szolgálja a szervezet egészét, átfogó szemléletre és magasabb szintű szaktudásra van szükség. Vagyis ezek a megoldások minden oldalról (üzleti és fejlesztői) segítik a digitalizációs törekvéseket, hiszen növelik a hatékonyságot a költségek, az időtényező és az erőforrás-felhasználás szempontjából is, de a programozói szakértelmet nem helyettesíthetik – mondja Gönczy Gábor, a vállalati digitalizációs megoldásokat kínáló Stylers ügyvezető-tulajdonosa.

Fotó: Shutterstock

Eljött a kölcsönzött csapatok ideje

A technológiai megoldások leghatékonyabb fejlesztése érdekében szükség van a megfelelő szakemberek, szakmai csoportok alkalmazására. Bizonyos speciális applikációk és rendszerek fejlesztése során különböző, széles skálát felölelő szakmai és soft skill-ekre, kompetenciákra lehet szükség, melyeket a fent említett kihívásokkal küzdő toborzók nem, vagy csak rendkívül idő- és költségigényesen tudnának biztosítani. Egyre több cég él emiatt a kiterjesztett-kibővített csapatok alkalmazásának lehetőségével, hogy a házon belül dolgozó fejlesztők mellé egy gondosan összeválogatott, kölcsönzött csapat munkáját is igénybe vehessék.

– Ez nem csupán olcsóbb megoldás, mint a toborzás vagy az új adózási szabályok miatt drasztikusan dráguló szabadúszó-munkaórák kifizetése, de az adminisztrációs terhek is csökkenthetők, sőt az üzleti életben oly fontos rugalmasság, gyors reakciókészség is biztosítható általa. Nem utolsósorban: a kódolói készségeket a csapatot kölcsönző cég biztosítja, így a megbízó maradéktalanul a termékre, vagyis a kitűzött üzleti célok elérésére koncentrálhat – magyarázza Gönczy Gábor.





Ezeket olvastad már?
Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás