„Erőt, egészséget!” – így indult a határvadászok képzése ma Nyírbátorban





Ma vette kezdetét a leendő határvadászok képzése Nyírbátorban, abban az ikonikus kiképzőközpontban, amely már 1923-ban is állandó békehelyőrségként működött,



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.16.
hazaszeretet

„Aki nem tud országáért küzdeni, az nem érdemel országot” – ezzel a Wass Albert idézettel köszöntötte Nyírbátorban a frissen felszerelt határvadászokat dr. Tarcsa Csaba rendőr vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka. Akik sikeres vizsgát tesznek a képzés végén, azzal szerződést kötnek. A lelkes újoncok már tegnap felpróbálhatták egyenruhájukat, ma reggel pedig már „Erőt, egészséget!” felkiáltással üdvözölték parancsnokaikat.

Eddig már 12 ezren érdeklődtek a határvadász szakma iránt, és ezer érvényes pályázatot nyújtottak be. Ők kerültek be a kiválasztási folyamatba. A toborzás és az alkalmassági szűrés továbbra is tart országszerte, első körben 2200 határvadászt vesznek fel, majd ezt a létszámot négyezerre duzzasztják. A Határvadász Ezred a Készenléti Rendőrség keretein belül jön létre. A feladataik ellátásához szükséges képzés időtartama alatt 300 000 forint illetményre jogosultak, a határvadász feladatok tényleges megkezdését követően pedig megközelítőleg 400 000 forint illetményre számíthatnak.

Akik sikeres vizsgát tesznek a képzés végén, azzal szerződést kötnek. Fotó: Metropol/VT

 

Nagy István rendőr ezredes, a Határvadász Ezred főkapitányi biztosa az előtte álló feladatról beszélt a Ripostnak:

Teljes mértékben a saját gyermekeimnek érzem a most felszerelt határvadászokat, hiszen nekem is van határőr múltam. 1989-ben a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán végeztem, majd dolgoztam egy ideig katonaként. 1991-ben idekerültem Nyírbátorba a rendőrkapitányságra. Innen átkerültem a határőrséghez, és az integrációig az illegális migráció elleni küzdelemben vettem részt, mint felderítő, majd mint vezető. Úgy gondolom, hogy ez a mostani feladat nagyban hasonlít a 2000-es években kialakult migrációs helyzethez, és ez is inspirál arra, hogy saját gyermekeimként tekintsek az itt lévő kollégákra – mondta az ezredes a lelkes újoncokról. Nagy István elmondta, hogy Szegeden, ahol már néhány nappal korábban elindult a képzés, nagyon jó a csapatban a hangulat, sőt már olyan információja is van, hogy az ott tanulmányokat folytatók ismeretségi köréből is beadtak már érvényes pályázatokat. Úgy véli, a jövőben sokan jelentkezhetnek majd olyanok is, akik pozitív visszajelzést kapnak a már felvételt nyert és tanulmányokat folytató határvadászoktól.





Ezeket olvastad már?
Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás