Hamis PCR-tesztet igazoló bizonylatokat árult egy bűnbanda az erdélyi Nagybányán – írja a Ripost7.

Egy ilyen igazolásért 200 lejt (14 ezer forintot) kértek. Ebből az összegből akár el is végezhettek volna egy eredeti tesztet. A román sajtó szerint még januárban figyelt fel rájuk a rendőrség, azóta nyomoztak a banda után. A két elkapott férfi ellen bűnvádi eljárás indult és nyomoznak a banda többi tagja után.

A vészharangot egyébként már januárban megkongatta az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol), mert sok hamis negatív PCR-tesztre bukkannak, főleg az uniós reptereken.

„Ameddig érvényben maradnak az utazási korlátozások, nagyon valószínű, hogy a hamisított igazolások készítése és értékesítése virágozni fog, és Európa-szerte bőven vannak olyan csoportosulások, illetve magánszemélyek, akik egyre nagyobb mennyiségben készítik, kínálják eladásra a hamisítványokat” – írják a figyelmeztetésben. Felhívják a figyelmet, hogy a korszerű technológia miatt nagyon jó minőségű hamisítványokat lehet előállítani.

Kiderült : WhatsAppon és Snapchaten kínált eladásra negatív PCR-teszt-eredményeket több csaló és valódi orvosok aláírását hamisította rá ezekre a dokumentumokra, általában 50–60 euróért kínálták a hamis papírokat.