Aggasztóan gyorsan terjed az Indiából indult legújabb koronavírus-variáns, új nevén a Delta. A szakértők szerint jóval hatékonyabban fertőz az eddig ismert mutációknál, így azok, akik eddig nem kapták meg a Covid elleni védőoltást, komoly veszélyben vannak. A kutatások szerint a Delta variáns 40 százalékkal fertőzőképesebb lehet a korábbi vírusváltozatoknál – erről Matt Hancock brit egészségügyi miniszter beszélt a BBC televízióban.

A szakemberek most úgy gondolják, hogy a koronavírus-variáns, amely Indiában hatalmas fertőzéshullámot indított el, az eddigi legfertőzőbb változat lehet. Ráadásul az indiai Csennai Apollo Kórház egyik orvosa elmondta: a helyi orvosok beszámolói szerint új, rémisztő tüneteket produkál a vírus indiai variánsa. Ilyenek például a súlyos gyomorpanaszok, a halláskárosodás és a vérrögök, amelyek akár üszkösödéshez vezethetnek.

fülvizsgálat

Sokan még nem nyerték vissza a teljes hallásukat (Fotó: stocksnap.io)

Müller Cecília országos tiszti főorvos május 28-án jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy Magyarországon is megjelent az indiai mutáns. Összesen 3 emberről tudni mindeddig, aki az indiai mutánssal fertőződött meg. Nagy-Britanniában viszont már erőteljesen jelen van az indiai mutáns, és kis mértékben ugyan, de emelkedés látható az új fertőzöttek számában is. Fontos azonban, hogy nagy többséggel olyanok kerültek kórházba koronavírus miatt, akik még nem kapták meg a vakcinát. Ez idáig az Egyesült Királyságban több mint 12 ezer beteget azonosítottak, akik az új variánssal fertőződtek meg. Az indiai mutáns felbukkanásával párhuzamosan sokan kezdtek aggódni, hogy a beoltottak számára nyújtanak-e megfelelő védelmet az eddig használt vakcinák. Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England) legfrissebb vizsgálati eredményei kimutatták, hogy a szigetországban forgalomban levő oltóanyagok, az AstraZeneca és a Pfizer egyaránt hatékonyak a Delta variáns ellen.

Rusvai Miklós is megerősítette az indiai orvosok megfigyeléseit (Fotó: Life TV)

Valóban képes halláskárosodást okozni, de ez már a brit variáns esetében is megfigyelhető volt, ahol egyes fertőzöttek fülzúgást és szédülést tapasztaltak.ˮ – mondta el dr. Rusvai Miklós a Ripost kérdésére – „Ez a tünet tehát előfordul a Delta mutánsnál, de gyakoribb a bélrendszeri probléma, mint például a hasmenés. Illetve szintén gyakran említik a kötőhártya-gyulladást, a kipirosodott szemeket és viszkető érzést.”

A halláskárosodást elvileg azoknál észlelték, akiknél egyéb klinikai tünetekkel is járt a koronavírus-fertőzés. Azonban mindez úgy tűnik, csal átmeneti, de több hétig vagy akár több hónapig is eltarthat. További érdekes megfigyelés, hogy a vakcinázás segíthet a tüneteken.