Kürti Orsolya egy éve dolgozik hívásfogadóként, hamar rá kellett jönnie, hogy a telefonálók nagy részének nem rendőrre, nem mentőre, és nem is katasztrófavédelmisre van szüksége, hanem valami egészen másra.

– Sonkás, gombás, szalámis pizzát, de taxit is akartak már tőlem rendelni – kezdte a Metropolnak Orsolya.

– Vannak, akik azt hiszik, hogy mindenféle műszaki problémára is mi nyújtunk megoldást, így amiatt is minket hívnak, ha elment az áram vagy rossz a bojler. Lekéstem a buszt, el tudnak értem jönni? Kizártam magam a lakásból, be tudnak engedni? Mi lesz ma este a tévében? – ezek szintén nagyon gyakoriak. De rengetegen akarnak tőlük életmód-és párkapcsolati tanácsot kérni, illetve sokan használnak bennünket a lelki szemetesüknek is. A legmegdöbbentőbb eset talán mégis az volt, amikor húsvétkor egy férfi felhívott azzal a problémával, hogy ő úgy érzi, hogy feltámadt. Egy másik alkalommal ugyanez az illető pedig a Bibliát kezdte nekem felolvasni. Vannak tehát „állandó telefonálók”, volt olyan, aki egy nap alatt 398-szor hívta fel szórakozásból a 112-t – mesélte az operátor, aki 12 órás műszakban egy nap alatt átlagosan 120 hívást fogad. Nemrég ő fogadta a 112-es segélyhívószámra beérkező 30 milliomodik hívást is. A rendőrség tájékoztatása szerint ebből 21 millió fals hívás volt.

Lelkileg is megterhelő munka

Orsolya szerint mentálisan és lelkileg is megterhelő feladat egy nap alatt ennyi hívást fogadni, ráadásul sokszor éles, valóban veszélyes helyzetekben is helyt kell állnia. –Egyik nap betelefonált egy édesanya sírva, hogy a hathetes gyereke nem akar felébredni, és már hideg a teste. Amikor ilyet hall az ember, gombóc lesz a torkában, de nincs idő sajnálkozni, küldeni kell a mentőt, hátha tudnak segíteni rajta – mesélte az operátor.

150 ezres büntetés járhat érte

A fals hívásokat a törvény is bünteti, a pénzbírság minimum ötezer forint, és maximum százötvenezer forint lehet. Nem éri meg szórakozni!

Elképesztő esetek

A 112-t csak akkor kell hívni, ha rendőrre, mentőre vagy tűzoltóra van szükségünk, és nem az alább olvasható esetekben, amelyek egytől egyig megtörténtek.

  • Elfelejtettem a PIN-kódom? Tudna segíteni?
  • Fent akadt a bódé tetején a papucs
  • Elment az áram, most mit tegyek?
  • Nem találom a kulcsomat, most mi legyen?
  • Szeretném kérdezni, hogy nem tudnának-e hazavinni, mert anyumék alszanak.
  • A Kossuth-rádióban azt mondták, hogy a nyugat-nílusi tigris szúnyog 9 cm, ami képtelenség, hisz egy cinege vagy egy veréb se több annál.
  • Egy telefonszámot szeretnék lekérni, mert folyamatosan hívogatja a férjemet, és nem tudom, hogy nő van-e a dologban.
  • Kedd van vagy szerda van?
  • Leégett a hajam, de a ház nem, nincs semmi probléma.
  • Irgalmatlan vészhelyzet van, mert a madaram felrepült a fára, és nem tudom leszedni