Néhány órára pánik tört ki amiatt a hír miatt, hogy a kormány február 8-ig meghosszabbítja a korlátozásokat. A HVG és Index felelőtlen cikke csak álhír volt. A rendelet szerint a korlátozások december 11-ig tartanak. A kormányrendelet teljesen egyértelmű, mivel a veszélyhelyzet február 8-ig marad érvényben, míg a több rendelkezést december 11-ig kell alkalmazni. Kéthetente értékeljük az intézkedések eredményeit, mert 8-10 nap, mire az eredmények láthatóak – kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: ilyen jelentőségű ügyről a jogszabályt megelőzően, mint eddig, ezután is tájékoztatást ad majd a kormány.

Gulyás köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak is, és felhívta a figyelmet arra, hogy kimagaslóan sok fertőzöttet regisztrálnak az osztrák-magyar határnál.

Minden nagyobb településen vannak betegek, főként az osztrák-magyar határnál, ezért őket arra kérem, hogy fokozott óvatossággal tartsák be az előírásokat – hangsúlyozta a miniszter.

Több mint 12 millió esetleges vakcinát kötött le az ország

„Világszerte 7-8 vakcina van a harmadik tesztelési fázis végén. Ahol először van biztonságos és hatásos vakcina, Magyarország onnan fog kapni” – mondta a Gulyás Gergely, aki kiemelte: a leendő koronavírus ellen vakcina ingyenes és önkéntes lesz.

A lehetséges oltóanyagok közül az Astra Zeneaca esetében 6,5 milliót kötött le az ország. A Jansen Pharma esetében pedig 4,36 millió lesz a magyar kormányé, és 95 százalékos hatékonnságú Pfizer esetében is több mint 4 milliót kötött le az ország. Ez összesen ennél a három vakcinánál 12 millió oltóanyagot jelent, ami több mint 36 milliárd forintba kerülhet.

Péntektől indul a nagy tesztelés

Holnaptól a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban, iskolákban és a kórházakban indul majd a tesztelés .

Összesen 15 ezer helyen 190 ezer ember teszteléséről kell gondoskodni. A mintavételben az orvostanhallgatók is részt vesznek. Így pontos képet kaphatunk a fertőzöttek számáról – mondta Gulyás.

Meglátjuk kell-e karácsony előtt szigorítani

A kormány jövő héten fogja majd értékelni a jelenlegi korlátozások eredményességét, hiszen a tapasztalatok szerint 8-10 nap legalább, mire láthatók az eredmények.

„Ha kell, lesznek még intézkedések. Meglátjuk, kell-e szigorítani karácsony előtt” – tette hozzá.

Mi leszünk az első ország, amely csütörtökön az orosz vakcinából mintákat kap„ – jelentették be nem sokkal a Kormányinfó előtt a hírt.

Mindannyian tudjuk, hogy ennek a helyzetnek az igazi megoldása a vakcina. Mi leszünk az első ország, amely csütörtökön az orosz vakcinából mintákat kap.

Posted by Magyarország Kormánya on Thursday, November 19, 2020