RETRO RÁDIÓ

Sokkoló bejelentés, halálos gombás fertőzést azonosítottak Ománban is koronavírusos betegekben





Omán kedden bejelentette, hogy helyi orvosok potenciálisan halálos gombás fertőzést azonosítottak néhány koronavírusos betegben. Ezek az első ismert esetek az Arab-félszigeten, miközben a szultanátusban felfelé ívelő koronavírusos megbetegedések száma erősen leterheli az ománi kórházakat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.16.
járvány

Az ország egészségügyi minisztériuma arról számolt be, hogy Ománban három koronavírusos beteg is életveszélyes, a köznyelvben csak „fekete gombás” betegségnek nevezett mucormycosisszal fertőződött meg, amely gyorsan terjedt a vírusbetegek között Indiában.

Habár a betegség viszonylag ritka, a fertőzés riadalmat keltett a hatóságok körében, mivel hirtelenszerű elterjedése megnehezítheti a koronavírus elleni küzdelmet. Arról nem érkezett jelentés, hogy a három beteg milyen állapotban van.

Az ománi egészségügyi tisztségviselők a hét elején arra figyelmeztettek, hogy az Ománi Szultanátus kórházaiban súlyos az ágyhiány a gyorsan terjedő vírusváltozatok, a nehézkesen haladó oltási program és a laza kijárási korlátozások miatt.

A gombás betegség egyre nagyobb aggodalomra adott okot Indiában a súlyos áldozatokkal járó koronavírus-járvány során.

Más országokban, például Egyiptomban csak szórványosan jelentettek gombás fertőzéses eseteket az elmúlt hónapokban, miközben drámaian nőtt a koronavírusos esetek száma. A fekete gombás fertőző betegség Indiában már a koronavírus-járvány előtt is létezett, de növelte az aggodalmat, hogy több ezer koronavírusos fertőző vagy frissen meggyógyult beteget is megtámadott.

A mucormycosist a penészgombával való érintkezés okozza, amely nagyon gyakori a talajban, levegőben, de még az emberi orrban és nyálkahártyában is megtalálható. A légzőrendszeren keresztül terjed, és az arc egyes részeit roncsolja. Alkalmanként az orvosok kénytelenek műtéti úton eltávolítani a szemgolyót, így akarva megakadályozni, hogy a fertőzés elérje az agyat is.

A penészgombás fertőzés elsősorban a legyengült immunrendszerű és krónikus betegségekkel, mindenekelőtt cukorbetegséggel küzdő pácienseket, valamint az orvosi receptre kapható koronavírus-gyógyszerek, például szteroidok túladagolásával kezelt betegeket támadja meg. Az orvos által nem kezelt vércukorszint mellett a legyengült immunrendszerű emberek nagyobb valószínűséggel kaphatják a gombás fertőzést.





Ezeket olvastad már?
Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

Menczer Tamás: Már össze is gyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás