Rahul Gandhi azzal a kéréssel fordult Narendra Modi miniszterelnökhöz, hogy készítsen elő újabb országos lezárást, gyorsítsa fel az oltási programot, valamint gondoskodjon a vírusterjedés és -mutáció tudományos nyomonkövetéséről.

Az ellenzéki vezető szerint Indiának ebben a gyors és tömeges utazást lehetővé tevő, globalizált világban felelőssége van a Covid-19 robbanásszerű terjedésének országhatáron belüli megállításában.

Indiában él minden hatodik ember, és a világjárvány rámutatott arra, hogy a lakosság nagysága, genetikai sokszínűsége és összetettsége termékeny talaj a vírus gyors mutációjához, átalakulásához egy még fertőzőbb, még veszélyesebb változattá” – írta Gandhi a kormányfőnek.

A feltehetőleg Indiában kialakult B.1.617 vírusverzió már több más országra is átterjedt, ami miatt sok ország korlátozza a beutazást az országból. Indiában az elmúlt héten 1,5 millió új fertőzöttet és rekordmagas napi halálozási adatokat regisztráltak, miközben a kórházak megteltek és elfogyott az orvosi oxigén. A járvány kezdete óta 1,49 millió fertőzöttet jegyeztek fel, és 234 083 ember halt meg a betegségben.

Gandhi szerint robbanásszerű hullám fenyegeti Indiát és a világot (Fotó: NurPhoto via AFP)

A betegek száma most 3,6 millió

Modit sokan bírálják amiatt, hogy az első hullám után túl gyorsan tette lehetővé a tömegrendezvényeket, amelyek „szuperterjesztőknek” bizonyultak, hogy nem cselekedett elég gyorsan a második hullám megállítása érdekében, és túl lassú az oltási program az országban, pedig egészségügyi szakértők szerint a tömeges beoltottság az ország egyetlen esélye a második hullám megfékezésére.

Miközben India a világ legnagyobb vakcinagyártója

Most alig tud megfelelő mennyiségű oltóanyagot gyártani és kiszállítani saját lakossága számára. A tömeges oltás üteme nem volt magas eddig sem, de az utóbbi napokban még jelentősen csökkent is. Miután elérték a napi négymillió oltást, mostanra ez 2,5 millióra csökkent a vakcinahiány miatt.

Hol van ez a célul kitűzött napi ötmilliótól, ami a minimum ahhoz, hogy egy éven belül a teljes lakosság megkapja mindkét adagot? Ijesztő a helyzet!„ – jelentette ki Amartia Lahiri, a Brit Columbia-i egyetem egyik közgazdaságtan-professzora.