Egy hölgy kért segítséget a Facebookon a kék körmei miatt. Egy magyar poszt-covidosokat magába tömörítő csoportban készített egy bejegyzést a problémájáról:

Világítok a Favipiravirtól, mikor fog elmúlni ez a helyzet?” – érdeklődött posztjában a nő, aki elárulta a lapunk számára, hogy két hónappal ezelőtt volt koronavírusos, akkor szedte az említett készítményt, és még mindig foszforeszkál a körömágya.

Az extrém színű körmöket itt tudjátok megtekinteni, kiderült, hogy nem egyedül nála fordultak elő ilyen kékülések, hanem a csoport több tagjánál is.

Fotó: Olvasói fotó

A Metropol utánajárt a válasznak

Amikor egy Favipiravirt szedő beteg körme fluoreszkál, akkor azt az adott testrészen felhalmozódott gyógyszermolekulák idézik elő. A szoláriumcső vagy a bankjegyvizsgáló lámpa alatt is bekövetkezhet a fluoreszcencia – írja az egeszsegkalauz.hu.

Egyes gyógyszermolekulák akár a kémcsőben, akár az emberi szervezetben ultraibolya fény hatására világítanak. Érdekesség, de nemcsak a körömágynál, hanem a szemnél és a hajtőnél is előfordulhat az elkékülés. A hatás néhány hónap alatt magától meg fog szűnni.