A kényelem nagy úr, és az állandó rohanásban egyszerűbbnek tűnik vásárolni egy üveg ásványvizet, mint reggel otthon megtölteni a palackunkat. Pedig az utóbbival több szempontból is jobban járunk.

Sokba fájhat a mindennap megvett palackos víz

Folyadékra mindig szükségünk van, ráadásul a legtöbben nem isznak annyit, mint amennyit naponta mindenkinek el kéne fogyasztania egészsége megőrzése érdekében. Viszont nem mindegy, hogy mennyit költünk erre a mindennapi szükségletre, és ha a bolti vizet választjuk, az bizony drága mulatság lehet. Ugyanis ha csak egy félliteres vizet veszünk, az akár 70-80 forintba is kerülhet, ami heti szinten 350-400 forint is lehet. Ha ezt havi viszonylatban nézzük, akkor 1400-1500 forintról beszélünk, és akkor csak egy üveg vizet vettünk egy nap. Ezzel szemben egy kulacs ára körülbelül 2000 forint, amit bármikor bárhol újra lehet tölteni, és csak egyszer adtunk ki ekkora összeget.

Fotó: Shutterstock

Gondoljunk a környezetünkre is!

Sajnos az utóbbi időben egyre jobban tapasztaljuk a klímaváltozás okozta időjárási anomáliákat, amelyek szorosan összefüggnek a környezetszennyezéssel is. Kisebb pazarlással nagyon sokat tehetnénk bolygónk védelméért. Már azzal is hatalmas eredményt érhetnénk el, ha nem vásárolnánk annyi műanyagot. A kevesebb műanyag palack pedig a legjobb kezdőlépés. Egy kutatás szerint évente legalább egymilliárd műanyag végzi a szemetesben.

„Kulacsban viszem, mert mindig újra tudom tölteni”

„Én mindig kulacsban viszem az italomat a munkahelyemre. Ennek több oka is van. Az egyik a környezetvédelem. Ugyanis ha mindennap ilyen üvegben viszem magammal a frissítőt, akkor takarékoskodom, hiszen nem kell mindennap a boltban megvennem a PET-palackban lévő italt, amit utána kidobok valamelyik szemetesbe. A másik az újratölthetőség, sokkal könnyebben újra tudok tölteni egy kulacsot, mint egy ide-oda nyeklő flakont, aminek behorpad az oldala. Illetve van még egy dolog, ami miatt fontos, az pedig a praktikum. Egy kulacs kevésbé csúszik és borul fel, mint egy palack víz, és így kevésbé borul bele a táskába” – mondta Fruzsina.

„A PET-palack is jó mindenre”

„Én szinte mindig palackban viszem a vizet az iskolába. Télen kevesebbet szoktam inni, akkor egy kisebb üveggel, nyáron viszont kell a folyadékpótlás, ezért akkor az egyliteres flaskákat választom. Ennek több magyarázata van. Az egyik a lustaságom, ugyanis szeretek sokáig aludni, így reggel már nincs időm arra, hogy eltegyek a táskámba egy kulacs vizet. A palack újratöltésével sincsen probléma, hiszen ugyanúgy meglehet csinálni, mint egy kulacsnál – magyarázta Péter.

Fotó: Shutterstock

Mire figyeljünk, ha kulacsot vásárolunk?

Saját ízlésünk és szokásaink alapján ezekre érdemes odafigyelni:

Mennyi vizet tudunk beletölteni?
Fel tudjuk-e akasztani vagy sem?
Milyen az anyaga? A műanyag a legpraktikusabb, majd a fém, a törékenysége miatt az üveg a legkevésbé praktikus.
Csőrös legyen vagy kupakos?