Figyelem, autósok! Durván bírságolnak ezen a héten, megmutatjuk, miért!





Az utat figyeljük, ne a mobilt! - Egész héten ellenőrzi az autósokat a rendőrség, a mobilozó sofőröket akarják kiszűrni. Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő azt mondta a Metropolnak, hogy ha az út helyett a mobilt figyeljünk, az olyan, mintha vakon próbálnánk meg vezetni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.15.
vak vezet

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata szeptember 14-e és 20-a között Figyelem az útra néven fokozott ellenőrzéseket végez az utakon, amihez a magyar rendőrség is csatlakozott. Az akció keretében elsősorban a vezetés közben mobilozó sofőröket akarják kiszűrni, de szeptember 17-én Magyarország teljes területén koordinált sebességellenőrzést is végeznek.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint a vezetés közbeni mobilozás már több, mint 10 éve komoly problémát jelent, de az elmúlt egy-két évben csak még súlyosabbá vált a helyzet.

– Mindenki tudja, hogy tilos mégis sokan megszegik – kezdte a Metropolnak Pausz Ferenc.

– Pedig nem véletlenül tiltották be, a kormányt kapásból két kézzel kellene fogni. Ráadásul, ha bármi történik az úton, például lelép egy gyalogos vagy elénk vág egy autó, esélyünk sincs időben reagálni. A telefonálásnál még sokkal veszélyesebb a telefonnyomkodás, ugyanis ha chatelünk vagy a neten olvasgatunk, ahelyett, hogy az utat néznénk, az éppolyan, mintha vakon próbálnánk meg vezetni – magyarázta a közlekedésbiztonsági szakértő, aki szerint ettől függetlenül a telefonálást is fontos lenne mellőzni.

– Noha kihangosítóval vagy fülhallgatóval megengedett, én mégsem javaslom. Több kísérlet is igazolja, hogy ilyenkor a figyelem minimum fele nem a vezetésre, hanem a beszélgetésre koncentrálódik, nem beszélve arról, ha épp vitatkozunk – tette hozzá.

Fotó: MTI/Vajda János

20 ezer forintunkba is kerülhet

Ha vezetés közben mobilozunk, és ezt kiszúrja egy rendőr, akkor a helyszínen 10 ezer forintos, szabálysértési feljelentést követően pedig 20 ezer forintos pénzbírságra számíthatunk. A büntetés persze jóval nagyobb is lehet, attól függően, hogy megzavartuk-e a közlekedést, esetleg balesetet okoztunk-e.

Mi számít mobilozásnak?

A KRESZ úgy fogalmaz, hogy a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. Ez azt jelenti, hogy kézben tartani sem lehet, még akkor sem ha esetleg hívást utasítanánk el.

Megrázó esetek

  • Két évvel ezelőtt egy román állampolgárokat szállító kisbusz sofőrje Ceglédbercelnél vezetés közben élővideózott a Facebookon, és áttért a szemből érkezők sávjába. A kisbusz frontálisan karambolozott egy homokot szállító teherautóval. A balesetben kilencen meghaltak.
  • Szintén 2018-ban egy letenyei férfi mobilozott vezetés közben. Mivel nem az utat figyelte, nem vetette észre a mellette szabályosan közlekedő kerékpárost, így azt kanyarodás közben elütötte. A nő a helyszínen meghalt.
  • Korábban sokszor rápillantottam, de aztán Ricsi kerekesszékbe került!

    Tamás (53): Az egyik ismerősöm testvére egy mobilos sofőr miatt kényszerült kerekesszékbe. Azelőtt én is sokszor ránéztem. De mióta hallottam szegény Ricsiről eszembe sem jut ránézni a telefonra. Van kihangosítóm, így ha valami fontos, ott meg tudom beszélni a családdal.

    Linda (32): Engem nagyon felháborít, ha valaki vezetés közben telefonozik. Számomra nincs az a fontos SMS vagy e-mail, ami ne várhatna addig, míg leparkolok. Ha valami nagyon fontos, úgyis felhívnak, a telefonom pedig mindig kihangosítón van, amint beszállok a kocsiba. Tegnap majdnem egy nő belém hajtott, mert mobilozott, ha én nem rántom fére a kormányt, biztosan ütközünk! Ráadásul ha valaki siet, még később, vagy soha ér oda, ha közben baleset okoz.

    Norbi (28): Bevallom, én rá szoktam pillantani a telefonomra ha csippan. Általában a pirosnál nézem meg, de volt már, hogy autópályán egyenes úton is ránéztem. Tudom, hogy nem szabad, de ha monoton az út és unatkozom, néha elcsábulok.





    Ezeket olvastad már?
    Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

    Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás