RETRO RÁDIÓ

Kulisszatitkok Újbudáról: „Karácsony Gergely is kampányolt, ez is hozzájárult a Fidesz–KDNP győzelméhez”





Egyáltalán nem ismerték a leköszönő balos képviselőt, és ezt még Karácsony Gergely személye sem tudta feledtetni a szavazás erejéig. Rendhagyó kampányt tudhat maga mögött Zugló és Újbuda három körzete, amelyből kettőben újra a Fidesz–KDNP jelöltje tarolt magasan.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.20.
XI. kerület XIV. kerület időközi választás

Két emblematikus kerületben tartottak időközi választást: a baloldal belső leszámolásáról és parkolási visszaéléséről elhíresült Zuglóban az Országgyűlésbe bekerült Szabó Rebeka helye üresedett meg; valamint az Anonymus által iskolapéldaként emlegetett Újbudán, szintén parlamenti képviselővé vált Bedő Dávid és Orosz Anna széke cserélt gazdát.

Vasárnap két kerületben folytatódtak az időközi önkormányzati választások – Fotó: Komárom-Esztergom megyei 24 Óra

Az eredmény 2:1 a Fidesz–KDNP javára

Az 5. számú egyéni választókerületben, Lágymányoson Jankó István kormánypárti jelölt a szavazatok 51,67 százalékával nyerte a körzetet, mögötte az ellenzéki összefogás jelöltje, a momentumos Devecseri Mátyás 41,3 százalék szavazatot kapott. A 14. számú egyéni választókerületben a momentumos Lados Tamás 52,01%-os eredménnyel nyert, a fideszes Elekes Tamás 47,99 százalékkal lett a második. Zugló 9. egyéni választókerületében a kormánypárti jelölt, dr. Juhász-Pintér Pál 40,16% szavazattal győzte le Kökény Dalma Ilonát, a Párbeszéd–DK–LMP–Momentum–Civil Bázis jelöltjét, aki 36,6%-ot ért el.

Ismeretlenül távozó balos képviselő, Karácsony Gergellyel „terhelve”

„Abszurd az, hogy a gazdagrétiek eddigi balos képviselője, Bedő Dávid teljesen ismeretlen volt a lakosság számára. Fogalma sem volt senkinek, hogy ki ő, annak ellenére, hogy majdnem három évig képviselte az ott élőket, és hogy beül a parlamentbe. A lágymányosi választókörzetet amiatt vesztette el a baloldal, amiért más kerület körzeteiben is: mocsok, hajléktalanok, romló közbiztonság” – fogalmazott Csernus László. A XI. kerületi Fidesz–KDNP frakciójának vezetője megjegyezte: – a kampány során megjelent Karácsony Gergely főpolgármester, ez is hozzájárult a Fidesz–KDNP sikeréhez.

Csernus László szerint a mocsok és a romló közbiztonság okozta ismét a baloldal vesztét – Fotó: Facebook

Humoros véletlen: mindegyik politikus ugyanazt a fát locsolta meg, ráadásul egyszerre

Bár a kampány általában „véresen” komoly küzdelem minden résztvevő számára, Újbudán mosolyt csalt az arcokra az a pillanat, amikor egymástól függetlenül, a kormánypárti és a baloldali összefogás jelöltje ugyanazt a fát szemelte ki, hogy a kampányában felhívja a figyelmet arra: az önkormányzat elhanyagolta a szárazságban a növények locsolását. Mindez még semmi, mert nagyjából egyszerre is értek oda. Ráadásul harmadiknak – ugyanolyan váratlanul – befutott a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje is. Így az az egy szál fa bőségesen kapott aznap vizet a korábbi szárazságot felejtendő, bár Elekes Tamás fideszes politikus és kisfia rendszeresen gondját viseli a környékbeli zöldnek.

Jó napja volt a fának – Fotó: Facebook

Nemcsak a baloldal, de Orosz Anna munkáját is elutasították

Újbudán mérhetően meggyengült a baloldal, Orosz Anna körzetében döntöttek úgy, hogy nem kérnek a baloldal vezetéséből. Mint ismeretes, a korábbi alpolgármester és a baloldali többségi testület javában értékesítette a kerület vagyonát:

„A testület indokolatlanul adott el ingatlanokat – többek között orosz befektetőknek – úgy, hogy közben kimagasló bevételei voltak. A 2022-es költségvetés túlszárnyalt minden korábbit, tehát volt pénze a kerületnek, nem szorult rá eladásokra” – árulta el a Metropolnak Csernus László. „Olyanokat is el akartak adni, mint például egy általános iskola kertje, vagy az Anonymus-ügyben is iskolapéldaként említett Kelenföldi Városközpont. Most persze mindent letagadnak, sőt azt kommunikálják, hogy éppen ők mentették meg az eladástól” – részletezte a Fidesz–KDNP frakciójának vezetője.

Anonymus infója valósággá vált Újbudán

Ahogy lapunk is megírta, a Tétényi út 63. értékesítéséről tavaly hallhattunk először, amikor az álarcos alak 13 budapesti ingatlant – köztük ezt is – megjelölt azzal, hogy a Városháza 10 százalékos jutalék fejében, 2 milliárdért szándékozik eladni. Néhány hónappal később robbant is az ügy, a helyiek a Facebookon szembesültek azzal, hogy a 20 százalékban tulajdonos DK-s László Imre vezette baloldali önkormányzat és a 80 százalékban tulajdonos főváros pályázatot hirdetett a városközponti üzleteknek és őstermelői piacnak is helyet adó ingatlan értékesítésére, az árát valóban 2 milliárd forintban meghatározva. A bérlők és a lakosság azonnal tiltakozást szervezett, létrehozták a Városközpont Megmentése Mozgalmat. Emellett Németh Zsolt és Simicskó István országgyűlési képviselők is kiálltak a helyiek érdeke mellett. Végül az összefogással sikerült elérni, hogy az önkormányzat „túl melegnek tartsa a pitét”, így érvénytelenítse a pályázatot.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás