Az egy hetes ünnepség alatt Budapestre figyelt a világ, ahol kelet és nyugat keresztény egyházai és öt kontinens hívei találkoztak.

Bővelkedik programokban a NEK utolsó három napja is, amelynek záróakkordjaként, vasárnap délelőtt Ferenc pápa celebrál szentmisét a Hősök terén. A Metropol összefoglalta a legfontosabb programokat és tudnivalókat a pénteki, szombati és vasárnapi napra. Tegye el a Metropolt, és vigye magával, hogy kéznél legyen a hétvégi programkeresésnél!

Hatalmas volt az érdeklődés az Eucharisztikus Kongresszus kapcsán Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

PÉNTEK, Szeptember 10.

HUNGEXPO

Budapest, X. Albertirsai út 10. (a programokhoz regisztráció kötelező)

Szeptember 10-én, pénteken véget érnek a NEK Hungexpo-programjai, többek között Prága és Szöul érseke, valamint egy magyar származású Római egyetemen oktató atya mellett Áder János köztársasági elnök és a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő társadalmi bizottság elnöke tanúságtételével. (Előzetes regisztrációval)

 • 08.45 Reggeli ima
 • 09.30 Dominik Duka bíboros katekézise
 • 10.30 Áder János, Magyarország köztársasági elnökének tanúságtétele
 • 11.30 Szentmise
 • 14.30 Fakultációk

SZÉLL KÁLMÁN TÉRI MISSZIÓS SZÍNPAD

 • 15.00 Eucharist zenekar
 • 16.00 Kaláka koncert, gyermekműsor
 • 17.00 Kaláka koncert, megzenésített istenes versek
 • 18.00 Dramatizált Biblia
 • 19.00 Sándor Csaba és a Lelkes Fiatalok tanúságtételei
 • 20.00 Eucharist zenekar koncert

ÖRS VEZÉR TÉRI MISSZIÓS SZÍNPAD

 • 15.00. Csiszér László és a Szent András Evangelizációs Iskola
 • 16.00 Flach Ferenc koncertje
 • 17.00 Makám együttes, istenes énekek
 • 18.00 Golgota gospel kórus
 • 19.00 Csókay András idegsebész előadása életéről, Küldetéséről
 • 19.30 Varga László megyéspüspök tanúságtétele
 • 20.00 Csiszér László és az Új Jeruzsálem Közösség missziós estje

ÁRPÁD-HÁZI SZENT ERZSÉBET PLÉBÁNIATEMPLOM

Budapest, VII. Rózsák tere 8. 19.00 Snétberger Ferenc gitárművész szólókoncertje

PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA

19.00 Ákos koncert és Forráspont Ifjúsági Est (Ákos, Forráspont Band, 4 Akkord Show Kórus)

A Papp László Sportarénában Ákos lesz a központban Fotó: Wikipedia

SZOMBAT, szeptember 11.

MARGITSZIGET

A szombati NEK-napon 10-15 óráig a Margitszigetre a Víztoronyhoz várják a családokat, ide regisztráció nem szükséges, minden program nyitott, a NEK szervezői valamennyi korosztályt hívnak és várnak. Az esemény a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által életre hívott Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) rendezvénysorozatának a programja. Két színpadon beszélgetésekkel, zenével, ismert előadókkal várják a családokat. Fellépnek: Szalóki Ági, Berecz András, Debreceni Hajdú Táncegyüttes, Misztrál együttes, Lackfi János, Oberfrank Pál, Hodász András atya, Mező Mihály (Magna Cum Laude), Sillye Jenő. A családi nap fénypontja a Szent István, Rex Hungarorum című zenés bábdarab bemutatása lesz, amely a gyermekeket elvarázsolva mesél első magyar királyunk életének fontos állomásairól.

KOSSUTH TÉR

17.00 Szabadtéri mise, amelyet Erdő Péter bíboros főcelebrál

A mise előtt kulturális program: Dolhai Attila és lánya, Luca, Ress Hajnalka a Magyar Honvédség Központi Zenekara kíséretében.

Ress Hajnalka a Magyar Honvédség Központi Zenekara kíséretében

A mise után indul az eucharisztikus gyertyás körmenet az Andrássy úton át a Hősök terére, ahol várhatóan 21 órakor, főpásztori áldással ér véget a program.

SZENT ISTVÁN TÉRI SZÍNPAD

 • 10.00 Eucharisztiával a démoni erők ellen (Csókay András, Nagy László)
 • 11.15 Encuentros Együttes
 • 11:45 Kazetta – A katolikus zene, mint könnyűzenei műfaj
 • 11:30 Flaska Banda – népzene és néptánc bemutató
 • 13:40 Bizáncból küldetettKristofori Ferenc monooperája
 • 14:30 Magyar pásztor- és vadászkutyafajták bemutatása

 

VASÁRNAP, szeptember 12.

HŐSÖK TERE

 • 9.30 Miklósa Erika, Tóth Gabi, Szikora Róbert fellépései
 • 11.30 Stacio Orbis ünnepi zárómise, amelyet Ferenc pápa celebrál

A zenei szolgálatot a Magyar Állami Opera ének és zenekara, valamint a magyar katolikus egyházi énekkarok több mint kétezer fős egyesített kórusa végzik.

Orbán Viktorral és Áder Jánossal is találkozik a pápa

Ferenc pápa vasárnap reggel nyolc óra előtt érkezik meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A hivatalos köszöntők után a katolikus egyházfő találkozik Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban. Ezután 10 órától fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselőit és a zsidó közösségek képviselőit. A Szentatya mindkét rendezvényen beszédet mond. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje 11.30-kor kezdődik a Hősök terén, amelyet Ferenc pápa celebrál. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 14.30-tól búcsúceremónia lesz, majd a katolikus egyházfő indul tovább Pozsonyba.

Ferenc Pápa a kormányfővel és a köztársasági miniszterrel is találkozik személyesen Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Fontos tudni a pápai szentmise alatt

Az eseményen csak a korábban regisztráltak vehetnek részt.

 1. A Hősök terén szeptember 12-én reggel 6 órakor nyílnak meg a kapuk a belépéshez. A felvezető program 9 órakor kezdődik.
 2. A Szentatya fél 11-kor a pápamobilon üdvözli a híveket. A szentmise fél 12-kor perckor kezdődik.
 3. A rendezvény miatt mindenki gondoskodj enni- és innivalóról!
 4. Ülőhelyek nem lesznek, ezért akinek szüksége lehet rá, hozzon saját, kisméretű összecsukható széket!
 5. Valamennyi szektorhoz tartozik mellékhelyiség.
 6. Kivetítők és hangszórók segítségével az oltártól távolabb elhelyezkedők számára is jól követhető lesz a liturgia.
 7. A szentmisék szövegének magyar nyelvű fordítása az FM 96,4 frekvencián folyamatosan követhető, így az fülhallgatóval kisrádión és okostelefonon hallgatható lesz.

Se maszk, se védettségi nem kell

Az ország hatékony járványügyi védekezése és a sikeres oltási program eredményeképp szabadon ünnepelhetnek a szentmisén egybegyűltek. Maszkot nem kötelező hordani, és védettségi igazolvány sem szükséges az esemény látogatásához. A szervezők biztonsági okokból a bejáratoknál kézfertőtlenítőket helyeznek el.

Forgalmi változások az Eucharisztikus Kongresszus miatt

A hétvégi 52. Nemzetközi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk az autósoknak, így programokra érdemes gyalog vagy tömegközlekedéssel érkezni.

Lezárják:

 • Pénteken 22 órától hétfőn 6 óráig az Állatkerti körutat a Gundel Károly út és a Hermina út között, a Gundel Károly utat, a Benczúr utcát és a Városligeti fasor szervizútját a Bajza utca és a Dózsa György út között, a Délibáb utcát, a Lendvay utcát a Rippl Rónai utca és a Dózsa György út között
 • Pénteken 18 órától hétfőn 6 óráig a Szinyei Merse Pál utcát, az Eötvös utcát az Aradi utca és a Szófia utca között, a Csengery utcát a Szófia utca és az Andrássy út között, a Szív utcát a Németh László utca és az Aradi utca között, a Szinyei Merse Pál utcát az Andrássy út és az Aradi utca között, a Felsőerdősor utcát az Andrássy út és a Benczúr utca között. A Vörösmarty utca, az Izabella utca és a Rózsa utca szakaszait a Szófia utca és Aradi utca közötti.
 • Péntek éjféltől vasárnap 6 óráig a Kossuth Lajos teret és annak környékét
 • Vasárnap este 8 órától hétfőn 6 óráig az Andrássy utat az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között.
 • Vasárnap felvonulás indul a Hősök terétől az Andrássy út–József Attila utca–Széchenyi István tér–Akadémia utca útvonalon a Kossuth Lajos térig. A menetet keresztező utcákban lezárások kell készülni.

Tömegközlekedéssel gyorsabb

A BKK az egyházi esemény ideje alatt sűrítette járatait, így a gyakrabban járnak az 1-es és a 4-6-os villamosok, a 7E busz, az M1-es, az M2-es és az M4-es metrók, illetve az M3-as metrópótló autóbuszok. Több járat az Eucharisztikus Kongresszus helyszínei miatt módosított útvonalon közlekedik.

Nem lehet majd közösségi kerékpárt felvenni és leadni:

 • Péntektől hétfőig az Akadémia utcai kerékpártárolónál és a Kodály köröndi gyűjtőállomáson,
 • Szombaton az Oktogonon, Andrássy út–Káldy Gyula utcában és a Bajcsy-Zsilinszky út–Kálmán Imre utcában található tárolóból.

Ákos: „Békét remélek”

A pénteki nap legjelentősebb eseményének az „Ákos koncert és Forráspont Ifjúsági Est” ígérkezik. A Papp László Sportarénában este 7-kor kezdődő rendezvényen az énekes egy igazi rockkoncerttel várja a fiatalokat és a régebben volt fiatalokat, majd a Forráspont Band játszik, Vizy Márton vezetésével és a 4 Akkord Show Kórus közreműködésével. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ifjúsági programjának keretében elsősorban a 15 és 30 év közötti fiatalokat várják tanúságtételekkel, szentségimádással, vizuális és akusztikus élménnyel.

„Nem sok olyan ország van, amelyik 100 éven belül kétszer is otthont ad egy ilyen nemzetközi eseménynek„ – nyilatkozta a Metropolnak Ákos. – „Azt gondolom reménykedve, hogy békében, szeretetben együtt tud lenni ez a közösség, és olyan emberek is részt vesznek a találkozó programjain, akik nem közvetlenül kapcsolódnak a hit világához. Sokat várok ettől: békét, béketeremtő képességet tulajdonítok ennek a rendezvénynek”.

A népszerű zenész is tiszteletét teszi a rendezvénysorozaton Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Caramel szimfonikus koncert a Margitszigeten

Szombaton 20 órától kezdődik Molnár Ferenc Caramel szimfonikus gálakoncertje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az énekes évről évre egyre komolyabb produkciókkal kápráztatja el a közönséget, ez most sem lesz máshogy. A színpadon régi és új dalokat és duetteket is elő fog adni, a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző Zsoldos Béla által áthangszerelt formában, szimfonikus hangzásvilággal.