Tegnap 576-al emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. A mostani járványhullámban 26 év az átlagéletkor, míg korábban 67 év volt. Az aktív fertőzöttek száma 4377 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 164 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

– Míg a tavaszi járványhullám az idős, krónikus betegségben szenvedőket érintette, mára ez jelentősen megváltozott. A fiatalok felelőssége növekszik ezekben a hetekben, a vírus közösségi terjedésének lehetősége nagyobb ebben a korosztályban – hangsúlyozta a napokban az országos tisztifőorvos, Müller Cecília.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, téves az az elképzelés, hogy a betegség a fiatalok esetében nem veszélyes, hiszen nagyon valószínű, hogy ilyen fertőzött is intenzívre kerülhet, sőt adott esetben meg is halhat. A koronavírus − a halálozások számát tekintve − sokkal veszélyesebb, mint az influenza − hívta fel a figyelmet.

A Metropol a budapesti fiatalokat kérdezte a témában:

 

 

Így védekezhetünk!

  • Naponta többszöri, alapos, szappanos kézmosás
  • Hordjunk maszkot zárt térben, otthon alaposan mossuk ki
  • Tartsuk a másfél méteres távolságot
  • A sűrűn megérintett felületeket gyakrabban takarítsuk otthon
  • Ne igyunk egymás poharából
  • Ne adjuk használati tárgyakat oda másoknak (toll, telefon, pohár, evőeszköz)
  • Hordjunk magunknál kézfertőtlenítőt

 

Miért fontos a maszk?

A vírus a levegőben, nyálcseppek formájában terjed a leginkább. Ezért fontos, az orrot és szájat eltakaró maszk ha zárt helyre és közösségbe megyünk.. Hazaérkezés után a maszkot is mossuk ki legalább 60 fokos vízben.