Az országot irányító junta azzal védekezett, hogy lázadók használták az épületet, ahonnan a kormányerőket támadták.

Az incidens még pénteken történt. A helikopterekről a sajtójelentések szerint egy buddhista kolostorban lévő iskolát lőttek. A gyerekek közül egyesek a levegőből leadott lövések során, mások pedig a településre behatoló csapatok támadása nyomán vesztették életüket.

A hadsereg közleményben vádolta a terrorszervezetnek nyilvánított Kacsin Függetlenségi Hadsereget (KIA) és a katonai vezetést ellenzőkből létrejött Népvédelmi Erőket (PDF), hogy a kolostorban bujkálnak harcosaik, a települést pedig a térségbéli fegyverszállításokra használják. A közlemény szerint a helikoptereken érkező biztonsági erők „meglepetésszerű ellenőrzést” tartottak, amikor a helyi lakosokat élő pajzsként használó KIA és a PDF harcosai tüzet nyitottak rájuk a házakból és a kolostorból.

A mianmari árnyékkormány ugyanakkor iskolák elleni célzott támadással vádolta a juntát, és felszólította a katonai vezetést, hogy engedje szabadon a katonai művelet nyomán őrizetbe vett mintegy húsz diákot és tanárt.

Mianmarban mindennapos az erőszak, mióta a hadsereg 2021 februárjában átvette a hatalmat, bebörtönözve a választáson győztes Aung Szan Szú Kjít, az ország addigi de facto vezetőjét és további több tízezer ellenzéki politikust vagy máskéntgondolkodót. Polgári milíciák alakultak és fogtak fegyvert a junta ellen, és fegyveres nemzetiségi csoportok is az oldalukra álltak.