A NASA több mint 27 000 különböző objektumot követ nyomon, amelyek megközelíthetik a Földet, némelyikük mérete meghaladja az 1 kilométert. A NASA Földközeli Objektumokat Vizsgáló Központjának adatai szerint néhány már a bolygó közelébe repült és tovább is haladt, majd az elkövetkező napokban továbbiak követik őket – szúrta ki az Origo a ABC News hírét.

Pénteken a 2021 SM3 aszteroida, amelynek átmérője akár 525 láb is lehet – nagyobb, mint az egyiptomi gízai nagy piramis mérete – mintegy 3,5 millió mérföldre (kb. 5 millió 600 ezer km) haladt el a földtől.

Fotó: Shutterstock

Információk szerint november 13-án megközelíti a Földet a 2004 UE is, amely majdnem akkora, mint az Empire State Building. A 2004 UE négymillió kilométerre halad majd el a bolygó mellett.

A NASA meghatározása szerint a Föld-közeli objektumok „üstökösök és aszteroidák, amelyeket a közeli bolygók gravitációs vonzása olyan pályára kényszerített, amely lehetővé teszi számukra, hogy a Föld szomszédságába kerüljenek”.

Az aszteroidák viszonylag közel haladnak el ugyan a Föld mellett, de félelemre nincs ok, a szakértők szerint még mindig nagy távolságban vannak.

Csillagászati értelemben ezek az objektumok közel jönnek a Földhöz

Paul Chodas, a NASA CNEOS (Földközeli Objektumkutatások Központja) kisbolygófigyelő központ vezetője az ABC Newsnak elmondta, hogy emberi mértékkel mérve több millió kilométerre vannak, és az aszteroidák nem is kerülhetnek közelebb a bolygónkhoz.