Elárulták a kutatók: agresszivitásról árulkodik a fejformánk





Ahány ember, annyiféle arctípus és fejforma – a kutatók azonban különleges összefüggést fedeztek fel a benyomások és a szögletek között.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.07.
kockafej

Nemcsak a hírességek képei ivódik be mélyen az emlékezetünkbe, mert különleges, szögletes arcformájuk van, elég csak David Hasselhoffra vagy Zac Efronra gondolnunk, de az utcán sétáló idegeneket is könnyebben megjegyezzük, ha a fejük inkább kockára, és nem körre hasonlít. Az Új-Dél-Walesi Egyetem szakemberei azonban meglepő felfedezést tettek: azokat az embereket, akiknek szögletes az arcuk, automatikusan erőszakosabbnak véljük már első látásra is, mint a hajlékonyabb ívekkel rendelkező társainkat – írja a Daily Mail.

Neked mi jut David Hasselhoff fejéről először az eszedbe? Fotó: AFP

A kutatók a vizsgálatuk során 17 607 útlevélfotót vettek górcső alá

A szakemberek 6 és 93 év közötti férfiak és nők képein egyaránt vizsgálták az arcszélesség-magasság arányukat, mielőtt arra kérték a felmérésre jelentkező alanyokat, hogy feltételezett agresszivitás alapján rangsorolják a fotókat. Ezt az arcszélesség-magasság arányszámot úgy számolták ki, hogy az arc szélességét elosztották a felső ajkak és a szemöldökök legmagasabb pontja között mért távolsággal. Bár akadtak más befolyásoló tényezők is, az általánosságban egyértelműen kiderült, hogy akiknél ez az arány magasabb, azaz szögletes fejformával rendelkeznek, azokat az embereket fotójuk alapján durvábbnak tippelték az őket nem ismerő alanyok. Különösen kiemelkedő volt ez a minta a fiatal férfiakról készült fotók körében.

A vizsgálat során a szakemberek azt állapították meg, hogy a 27–40 év közötti férfiak esetében sokkal magasabb a szögletes fejformák aránya, mint az ugyanilyen korú nők körében, azonban 40 év felett már a fordított minta érvényesült. A rangsorolásba bevont alanyok a legtöbb agresszívnak feltételezett személyt a 27–40 év közötti férfiak köréből jelölték meg, őket pedig a 40 évnél idősebb nők követték. A tudományos magyarázat a fiatalabb férfikorcsoport esetében az, hogy a szögletes arcformához nagyobb fizikai erőt társítunk gondolatban, amiről pedig arra következtetünk, hogy ezek a személyek agresszívabbak az átlagosnál. Az idősebb nők esetében pedig az életkorukból fakadó változások miatt feltételezzük automatikusan azt, hogy haragosabbak fiatalabb, kerekebb arcú társaiknál.

A mostani kutatás csatlakozik a korábbi megállapításokhoz, miszerint a szögletes formákat férfiasabb vonásokkal társítjuk a viselkedés terén is. Igaz, ezt a fizikai vizsgálatok is alátámasztják: általánosságban a kocka arcformájú férfiaknak nagyobb a bicepszük, jártasabbak a küzdősportokban, és a családon belüli erőszak elkövetői között is dominánsabb ez a fejforma. Egy másik vizsgálat szerint pedig a szélesebb arcú férfiak és nők szexuálisan jóval aktívabbak, de a hűség terén már kevésbé megbízhatók.





Ezeket olvastad már?
Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás