A kormány lépcsőzetesen, a beoltottak számától függően hajtja végre a nyitást és a gazdaság újraindítását. Az általános iskolák április 19-én nyitnak, mert megvan a 2,5 millió beoltott. A következő lépés az éttermek teraszainak kinyitása lehet még áprilisban, mint arra Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter utalt. – Az újraindítás következő lépéseiről akkor dönt a kormány, ha meglesz a 3 millió beoltott – mondta.

Véleménye szerint április végén már az éttermek és vendéglátóhelyek teraszára is kilehet majd ülni.

Szerdán dönthet a kormány a következő lépcsőről

Vasárnapig 2,86 embert oltottak be, ebben az ütemben szerdáig meglehet a 3 millió, és akkor a szerdai kormányülésen dönthetnek a lazítás következő lépcsőjéről. – A vakcinaigazolványok kérdéséről 3,5-4 millió beoltott főnél döntenek majd – jelezte Gulyás.

Gulyás Gergely: Április végén már az éttermek és vendéglátóhelyek teraszára is kilehet majd ülni (Fotó:Metropol archív)

4 millió főnél jöhetnek a hotelek, koncertek, meccsek

Hamarosan értelmet nyernek a védettségi igazolványok is, hiszen 4 millió beoltott felett már lehet majd menni koncertekre, szállodába, társas eseményekre is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szokásos rádióinterjújában. – A nyitás minden lépése a beoltottak számától függ, de figyelni kell a járványügyi adatokra is, mert az szabja meg a tempót. A nemzeti konzultáció világosan kijelölte, milyen lépéseknek kell egymás után következniük: az iskolák kinyitását követhetik az éttermek, majd a szállodák, utána a jeggyel látogatható kulturális és sportrendezvények, mozik, konditermek jöhetnek. Közel vagyunk ahhoz, hogy a védettségi igazolvánnyal látogatható kulturális, közösségi események ismét elérhetőek lesznek – tudatta a miniszterelnök.

Mi dupla sebességgel oltunk, mint az Európai Unió

Gyors tempóban halad az oltási program Magyarországon, amelynek köszönhetően Málta után a második helyen állunk a lakosság átoltottsága terén az Európai Unióban. A vasárnapi adatok szerint a beoltottak száma több mint 2,86 millió fő, közülük csaknem 1 millió 200 ezer már a második oltását is megkapta.

A héten érkező Janssen vakcinával, amely az első engedélyezett, egydózisú oltóanyag lesz, már hatfajta védőoltás lesz elérhető hazánkban.

Szlávik János: nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

A példamutató oltási programmal nyárra elérhetjük a 60-80 százalékos átoltottságot Szlávik János infektológus szerint. – A több mint 2,5 millió beoltott embernek „már van hatása a járványra”, ami nem jelenti azt, hogy az új fertőzöttségi esetszámok drámaian csökkennének, de valamelyest javulnak majd az adatok – jelentette ki a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője. – Amíg a lakosság többsége nem lesz oltva, bizonyos szabályokat továbbra is be kell tartani, az emberek „nem érezhetik magukat szabadnak”– mondta a szakember.

Felhívta a figyelmet: a koronavírus brit mutánsa egyre több fiatalt betegít meg, 30-40 éves fiatalok kerülnek sokszor súlyos tünetekkel kórházba. – A fiataloknak saját érdekükben is kérniük kell az oltást, hiszen ők is veszélyben vannak – tette hozzá.

Szlávik János: A több mint 2,5 millió beoltott embernek „már van hatása a járványra – (Fotó: Metropol)

Háború a vírussal

„Ezt a járványt csak vakcinával lehet megsemmisíteni. Mosta a brit mutáns pusztít. Ugyanaz a vírus, de más a tűzereje. Most a zárásokkal nem lehet visszaszorítani a vírust – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken.

4 millióan már regisztráltak

– Minél előbb el kell jutni, arra a szintre ahol a britek vannak, de ahhoz, hogy legyőzhessük a vírust, regisztrálni kell. Kampány indul híres emberekkel, hogy még többen vegyék rá magukat a regisztrálásra. Már több mint 2,8 millió ember megkapta a védőoltását Magyarországon és a tervek szerint május elejére 4 millió, június elejére 7 millió beoltott is lehet. – A labdarúgó-Eb elejére mindenkit beoltunk, aki regisztrált.” – mondta a kormányfő.

Csak írásbeli érettségik lesznek

„A középiskolák intézményeiben a tanítás az érettségik után, május 10-én folytatódhat. A tavalyi évhez hasonlóan idén is csak írásbeli érettségik lesznek.”

„A baloldal oltásellenes”

„A baloldal oltásellenes, ezt nem hiszem, hogy vita tárgyát képezhetné – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: az Országgyűlésben is beadtak egy határozati javaslatot, hogy a magyar parlament tiltsa be a kínai és az orosz vakcinát. Ha ezt elfogadta volna a parlament, akkor sok százzal vagy több ezerrel haltak volna meg többen. Magukat természetesen beoltatják, míg az embereket lebeszélik.”

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt a kormány döntéseiről

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt a kormány döntéseiről
Fotó: Facebook

„Egyetlen magyar, így Petry Zsolt sincs egyedül”

A miniszterelnök reagált a kirúgott Petry Zsolt ügyére. A magyar kapusedzőt menesztette a Hertha Berlin labdarúgó-csapata, miután véleményt fogalmazott meg a Magyar Nemzetnek adott interjúban Európáról és a migránsokról.

„A liberális politika ma Európában elnyomó politika, aki hangot ad a véleményének, azt megbüntetik. Az elvi kérdéseken túl nagyon fontos, hogy itt egy magyar emberről van szó. Magyarország ma egy sikeres ország akar lenni, és ezt akkor lehet elérni, ha betartjuk a legfontosabb törvényeket, így egyetlen magyar sincs egyedül, így Petry Zsolt sincs egyedül” – jelentette ki a kormányfő.