RETRO RÁDIÓ

Most te is segíthetsz egy beteg embernek! Itt tartanak ma véradást





A Metropol összegyűjtötte a nap legfontosabb tudnivalóit a véradással kapcsolatban, valamint azt, hogy milyen idő vár ránk kedden.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.26.
VII. kerület XIV. kerület XXII. kerület ez lesz ma

Tetőzik a kánikula, szerdán már kevésbé lesz meleg

Ma még marad a 35 fokos forróság. Július 26-ig még érvényben van a hőségriasztás is. Nem csitul hazánk időjárása és kedden is többórás napsütésre kell számítani. Északnyugat felől érkezik egy hidegfront, aminek köszönhetően a Dunántúlon és az északi tájakon elszórtan számítani kell záporokra, illetve zivatarokra. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik majd, ami egy kis enyhülést hozhat a kánikulában. A legmagasabb hőmérséklet 29-34 fok körül alakul, de a déli tájakon akár ennél melegebb is lehet. Holnap a hidegfrontnak köszönhetően már nem lesz olyan meleg, mint az elmúlt hetekben, de a hőmérsékleti értékek továbbra is tartósan 30 fok fölött maradnak. Szerdán a csúcshőmérséklet 32 fok körül alakul.

Továbbra is marad a meleg, vigyünk magunkkal vizet, ha útnak indulunk – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Máig tart a hőségriadó

Július 26-án éjfélig van érvényben a harmadfokú hőségriasztás. A legmagasabb szintű figyelmeztetést akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 fokot. Ezt semmiképpen ne hagyjuk az autóban a hőségriasztás utolsó napján sem:

  • gyermeket,
  • állatot,
  • öngyújtót,
  • szprét,
  • oldószert,
  • hígítót,
  • alkoholtartalmú fertőtlenítőt sem.
  • „A belvárosban jobban megviseli az embert a hőség”

    Senki sem viseli jól a meleget, főleg akkor nem, ha az olyan formát ölt, hogy az ember nem tud mást tenni, csak túlélni. Amikor éget a biztonsági öv, felforrósodik a napszemüveg és tíz perc után érezzük, hogy szinte perzseli a nap a vállunkat. Egyre nehezebb elviselni a szuperkánikulát, pláne a belvárosban. Megkérdeztük a budapestieket, miként viselik a szinte már sivatagi időjárást.

    Attila: Szerintem ezen a környéken egészen elviselhető, nyilván a pesti oldalon, a belvárosban jobban megviseli az embereket. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert sokat tartózkodom klimatizált helyiségben, ez azért sokat segít, de azok, akik panelban vagy betonlakásokban laknak, azoknak szerintem nagyon megterhelő lehetett az elmúlt pár nap.

    Fotó: Metropol

    Martin: Felszolgáló vagyok, egész nap kint vagyok a melegben, szóval megszoktam. Hidratálok, ennél többet nem tudok tenni.

    Fotó: Metropol

    Mariann: Klímát használok. Sokat megy, így tudom csak elviselni.

    Fotó: Metropol

    Persze a városban is megannyi lehetőség kínálkozik, ha az ember hűsölni szeretne. Újra nyitva van a római-parti szabadstrand, városszerte párakapukkal igyekeznek elviselhetőbbé tenni a forróságot, és egy fagyi mindig jó megoldás, ha valami hidegre vágyna az ember.

     

    A XXII. kerületben lesz ma véradás

    Július 26-án 12–18 óra között a Magyar Vöröskereszt a Camponában, az emeleten, a panorámalift közelében, a Triumph üzlet melletti üzlethelyiségben szervez véradást. A megfelelő vérkészlet biztosításához ilyenkor is napi, legalább 1600-1800 véradó megjelenésére van szükség az országban.

    Véradás lesz a Campona bevásárlóközpontban – Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

    Ezekre van szükség a véradáshoz:

  • személyi igazolvány,
  • lakcímkártya,
  • tajkártya,
  • véradás előtt elegendő étel és ital fogyasztása,
  • véradás után bőségesen folyadékbevitel.
  • Áramszünet Budakalászon

    Az e-on.hu tájékoztatása szerint karbantartás miatt tervezett áramszünetre kell számítani július 26-án és 29-én Szentistvántelep és Klenity több háztartásában. A címek és dátumok tételes felsorolását a szolgáltató oldalán lehet megtalálni.

    200 forintért látogatható minden kiállítás a Műcsarnokban

    Július 26-tól augusztus 16-ig a Kedden kétszáz kezdeményezés keretében az összes tárlat 200 forintért nézhető meg. A Műcsarnok jelenleg futó kiállításai:

  • a Közös tér,
  • A fény metamorfózisa,
  • és a 11. Groteszk Triennálé
  • A Tenkes kapitánya a Várkert Bazárban

    A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Honvéd Férfikar július 26-án este 7 órakor a Várkert Bazárban mutatja be a Tenkes kapitánya színpadi változatát. Az 1964-ben bemutatott fekete-fehér film a Magyar Televízió első sorozata volt, amely annak idején óriási népszerűségre tett szert.

    A színpadon is megjelenik a nagy sikerű sorozat, a Tenkes kapitánya – Fotó: Facebook

    Online fórum a VII. kerületben

    Erzsébetváros önkormányzata a kedden 16 órától kezdődő online fórumon várja a lakosok véleményét a kerületi településkép-védelmi rendelet módosításáról. Az eseményen részt vesz Sólyom Benedek főépítész is. Az észrevételeket a fórum időpontjától számított 8 napon belül lehet elküldeni a [email protected] e-mail-címre.

     

     





    Ezeket olvastad már?
    Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

    Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

    Brutális erővel csap le ránk a tél

    Brutális erővel csap le ránk a tél

     Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

    Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás