RETRO RÁDIÓ

Vége a tanévnek, ma van az utolsó tanítási nap! Jön a vakáció!





Ma befejeződik a tanév a gyerekek nagy örömére, megmutatjuk, hogy emiatt, hogyan változik a menetrend, de kiderül, kiket ellenőriz a NAV.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.15.
VIII. kerület X. kerület XVI. kerület XXI. kerület ez lesz ma

Zárul az idei tanév

Június 15-én, szerdán a tanévzárókkal és a bizonyítványosztással véget ér a 2021/2022-es tanév. Ma ér véget a tanév a közoktatási intézményekben. A legtöbb iskolában június 15-én tartják a tanévzáró ünnepséget, holnaptól már a nyári szünetnek örülhetnek a diákok. A következő, 2022/23-as tanév várhatóan szeptember 1-jén, csütörtökön kezdődik. Korábban, 1867-ig a tanév november 1-jén kezdődött és március elejéig tartott, bár II. József kísérletet tett arra, hogy októberben kezdődjék a tanítás, de e rendelkezését halála előtt eltörölte.

Az idei tanévnek vége, jöhet a vakáció, a jól megérdemelt pihenés fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Itt a nyári felújítások időszaka, változik a közlekedés

Az iskolaszünet beköszöntével, június közepétől megindulnak a nagyobb felújítások a fővárosban, emiatt változik a metró és több villamos menetrendje is.

  • A 3-as metró szerelvényei június 20-ától, hétfőtől augusztus közepéig minden nap csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között járnak, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusz jár.
  • A pótlóbuszok miatt az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat a már meglévők mellett, ezért az autóval közlekedőknek megváltozott forgalmi rendre kell készülniük.
  • A 2-es és a 2M villamosok közlekedési rendje is változik. A vágányfelújítás, illetve a Lánchíd felújításához kapcsolódó munkák miatt június 20-tól július 17-ig a villamosok nem járnak, helyettük a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér között a pesti alsó rakparton pótlóbuszokkal lehet utazni.
  • Változik a menetrend a MÁV-Volánnál is

    A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, a vasúti pedig június 18-án lép életbe. A népszerű turisztikai helyeket lényegesen sűrűbben kiszolgáló menetrend augusztus 28-ig lesz érvényben.

    Fagyizókat ellenőriz a NAV

    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai 2022. június 15. és július 31. között Budapesten ellenőrzik a fagylaltozókat, cukrászdákat, kürtőskalácsárusokat. A revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgéppel kapcsolatos jogszabályi előírások betartását, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az alapanyagok beszerzését vizsgálják.

    A NAV a fagylaltozókat ellenőrzi, de vizsgálni fogják a cukrászdákat és a kürtöskalácsosokat is Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly

    Zárul a lomtalanítás a X. kerületben

    Kőbánya utolsó körzetében ma még megszabadulhatnak feleslegessé vált hulladékaiktól az ott élők. A limlomokat úgy kell kihelyezni az utcára 18 óra után, hogy az ne zavarja se az autós-, se a gyalogosközlekedést. Aki ettől eltér, az közterület-szennyezési szabálysértést követ el. Az FKF a nagydarabos szemetek elszállításáról a kihelyezést követő napon gondoskodik, és a lomtalanítást követően elvégzi az úttest takarítását is. Az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása azonban az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának a feladata. Részletekről az FKF honlapján olvashatnak.

    Szavazás Józsefváros egészségügyi elismeréséről

    Ma éjfélig várja a VIII. kerületi önkormányzat a jelöléseket a „Józsefváros Egészségügyéért” kitüntetésre. A javaslatokat a [email protected] email-címre lehet elküldeni. A díjakat a Semmelweis-napon adják majd át.

    Konyhakerteket díjaznak

    Szintén június 15-ig lehet jelentkezni „A legszebb konyhakertek” című versenyre Csepelen. Az idei esemény témája a környezettudatos kert. További részletek a XXI. kerületi önkormányzat honlapján.

    Modern pumpapálya a XVI. kerületben

    Június 15-én kezdődnek a munkálatok a Hermina úti sportparkban, ahol a főváros egyik legmodernebb és legmagasabb színvonalú pumpapályája épül majd meg.

    95 éves lenne Foky Ottó

    Szerdán ünnepelné 95. születésnapját Foky Ottó, aki több száz esti mesét, gyerekfilmet, reklámfilmet tervezett és rendezett pályafutása során. Legismertebb figurái: Csukás István Mirr-Murrjának bábos macskafigurája, A legkisebb Ugrifüles, Misi Mókus, TV Maci.

    Isten éltesse Rost Andreát!

    Június 15-én ünnepli a 60. születésnapját Rost Andrea, aki már főiskolásként Júlia szerepét énekelte Gounod Rómeó és Júlia című operájában. A budapesti Operaházban kedvenc szerepeiben – Gilda, Violetta – többször láthatta a közönség.

    60. születésnapját ünnepli Rost Andrea operaénekesnő Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

    Tovább melegszik az idő, 30 fok is lehet

    Ma tovább emelkedik a hőmérséklet, napos idő lesz, csapadék nem valószínű. A legmagasabb napi hőmérséklet 30 fok körül alakul.





    Ezeket olvastad már?
    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás