Félhetnek a szúnyogok, itt a gyérítés

Ma a III. kerületben veszik fel a kesztyűt a vérszívók ellen. Az elmúlt heti kánikula és a több napig tartó csapadékhiány miatt az ország jelentős részén, főként az Alföldön, megszűnt a csípőszúnyogok jelenléte. Azonban a nyugat-dunántúli és a Duna menti részen továbbra is jelentős számban vannak vérszívók. Ezért a Katasztrófavédelemnél a következő napokban a kifejlett szúnyogok elleni kezelések kerülnek előtérbe. Földi gyérítésre kerül sor a főváros több kerületében. A kezeléseket szélcsendes időben, az esti és éjszakai órákban végzik. Rossz idő esetén egy vagy két nappal eltolják az irtást.

Ma Óbudán járnak napnyugta után a szúnyogirtók Fotó: Nagy Gábor/Kisalföld

Itt gyérítik a szúnyogokat holnap:

 • IV. kerület
 • XIII. kerület

Ezt tegyük, ha jönnek a szúnyogirtók:

 • A kezelés napján szedjük össze és takarjuk le a szabadban tárolt gyerekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szárított ruhákat.
 • A kezelés alatt és az azt követő 1 órában tartsuk zárva az ablakokat, ajtókat és kapcsoljuk ki a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket.
 • Fogyasztás vagy feldolgozás előtt mossuk meg a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket.
 • Ne tartózkodjunk a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében.

Két helyen is adhatunk vért

Ma 11–18 óra között a VI. kerületben, a Westendben és a XV. kerületben, a Pólus Centerben lehet vért adni. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcím- és tajkártya szükséges. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 430 ezer egység vérre van szükség, évente több mint félmillió önkéntes véradományára számítanak a gyógyulásra várók.

Ma két helyszínen, a Westendben és a Pólus Centerben adhatunk vért a fővárosban Fotó: Metropol

Fontos tudnivalók a véradáshoz:

 • az adhat vért, aki elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét,
 • a véradáshoz legalább 50 kilogramm testsúlyúnak kell lenni,
 • véradás előtt fontos az elegendő étel és ital fogyasztása,
 • véradás után szükséges a bőséges folyadékbevitel.

Változik a közlekedés a VIII. kerületben

Ma forgalomkorlátozásra kell számítani Józsefvárosban.

Tilos lesz megállni ma éjfélig:

 • a Kiss József utca 4–8 szám, 12., 7–15., 21. szám előtt,
 • a Bezerédi utca 12–14., 13–15 szám között,
 • és a Szilágyi utca 1. és 2. szám között.

Lezárják ma 8–20 óra között:

 • a Kiss József utca, a Rákóczi út, valamint a Népszínház utca közötti részt,
 • a Bezerédi utca 8. szám és a II. János Pál pápa tér közötti szakaszt a Szilágyi utca és a II. János Pál pápa tér között.

Borszerda a Budai Várban

Ma 18 órakor ismét megtartják a Borszerdát a Magyar Nemzeti Galériában. A gasztro- és kulturális eseményen kiemelt szerepet kapnak Gulácsy Lajos és Csontváry Kosztka Tivadar festőművészek. A résztvevők különböző tárlatvezetések közül választhatnak, 19 órától pedig Szatmári Judit Anna divattörténész mesél a húszas évek szórakozási és estélyidivatjáról. A zenéről Oláh Krisztián és Oláh Kálmán gondoskodik, közben pedig a Somszög Pincészet borait lehet kortyolni.

Budapesti fákra is lehet szavazni az Év fája versenyen

Október 1-ig dönthetünk arról, hogy melyik fa nyerje az Év fája szavazást. A döntőbe jutott fák között van az angyalföldi gesztenyefa is, de a IX. kerületben a Bakáts téren álló, körülbelül 45 éves virágos kőris is. Voksolni az evfaja.hu email- címen lehet. Győzteseket október 17-én hirdetnek.

Sylvester Stallone 76!

Ma ünnepli 76. születésnapját Sylvester Stallone, háromszorosan Oscar-díjra jelölt, Golden Globe-díjas, olasz származású amerikai színész. Legnagyobb sikereit akciófilmekkel, különösen a Rocky- és a Rambo-sorozattal érte el, de szerepelt vígjátékokban és filmdrámában is.

Sylvester Stallone 76 születésnapját ünnepli ma Fotó: AFP