Jó hír az időseknek! Ma érkezik a bankszámlákra a nyugdíj!





Szerdán utalják a számlákra az októberi nyugdíjakat, de lesznek még lezárások és egy érdekes program is. Mutatjuk a nap tudnivalóit.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.12.
I. kerület V. kerület ez lesz ma

Ma jön a nyugdíj!

Október 12-én utalja a Magyar Államkincstár a bankszámlákra az októberi nyugdíjat. A Magyar Posta is mától kezdi meg a havi rendszerességű nyugdíjak kézbesítését, amelyet a posta minden hónapban 12 munkanapon át visz ki az érintetteknek. A konkrét fizetési nap az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptár segítségével követhető nyomon. A nyugdíjak kifizetése nyugellátási utalványon történik készpénzben, a címzett lakóhelyén, összeghatártól függetlenül.

A postai nyugdíj kézbesítés is folyamatosan zajlik Fotó: Világgazdaság

Novemberben már emelt nyugdíj érkezik

2022. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal 4,5%-os kiegészítő emelést hajt végre a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. Az emelt nyugdíjak és a nyugdíjprémium postai kézbesítés esetén egyszerre, a megszokott napon, míg banki átutalás esetén a pluszösszegek a november havi ellátástól külön, november 11-én érkeznek meg. A többlet mindenkinek automatikusan jár, azt külön igényelni nem kell. Részletek és kivételek a Magyar Államkincstár oldalán.

A nyugdíjprémium feltételei

A nyugdíjprémium azokat a nyugdíjasokat illeti meg, akik 2021. év legalább egy napján, valamint 2022 novemberében is:

  • öregségi nyugdíjban, mezőgazdasági járadékban részesülnek, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt már 2022. előtt betöltötték, vagy
  • özvegyi nyugdíjban (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat), árvaellátásban vagy szülői nyugdíjban részesülnek.
  • 2022-ben még ezeken a napokon érkezik a nyugdíj

  • november 11. (péntek)
  • december 02. (péntek)
  • Forgalmi változás a Belvárosban

    Filmforgatás miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani az V. kerületben.

    Figyelj arra, hogy hova parkolsz a Belvárosban Fotó: MTI

    Tilos megállni:

  • Ma éjfélig a Nádor utca 8–10. számok előtt;
  • Október 13-án 0 órától október 14-én a Nádor utca 6–12. és 5–13. szám előtt, valamint a József Nádor tér 1. számmal szembeni parkolóban.
  • Újra Múzeum+ a Nemzeti Galériában

    Szerdán a Múzeum+ eseményen Vaszary, Az ismeretlen ismerős című időszaki kiállítás látható a Magyar Nemzeti Galériában este 6 órától. A szervezők tárlatvezetésekkel, előadásokkal, élőzenével és borkóstolóval várják a látogatókat.

    Múzeum+ kiállítás a Nemzeti Galériában Fotó: MTI

    47 éve van a Nemzeti Galéria a Várban

    1975-ben ezen a napon költözött a Budavári Palota épületébe a Magyar Nemzeti Galéria. Az intézmény 1957. október 5-én önálló múzeumként nyitotta meg a kapuit, a volt Kúria épületében, a Kossuth Lajos téren.

    90 éve hunyt el Klebelsberg Kuno

    1932-ben ezen a napon hunyt el Klebelsberg Kuno, aki 1921–1922 között belügy-, majd közel 10 évig 1922–1931 között vallás- és közoktatásügyi miniszter volt. Oktatási reformjaival egy erős, európai szintű, művelt polgári középosztály megteremtése volt a célja.

    90 éve nincs közöttünk Klebelsberg Kuno Fotó: wikipedia.hu

    120 éve játszotta első hivatalos meccsét a magyar labdarúgó-válogatott

    1902-ben ezen a napon Ausztria ellen játszotta a magyar labdarúgó-válogatott az első hivatalos nemzetek közötti mérkőzését. A meccset, amit Bécs–Budapest összecsapásként reklámoztak, az osztrák fővárosban játszották, és az osztrákok nyertek 5-0-ra. A magyar csapat kapitánya Hajós Alfréd olimpiai bajnok úszó volt.

    120 éve rendezték a magyar labdarúgó-válogatott első hivatalos meccsét Fotó: wikipedia.hu

    Esősre fordul az idő

    Szerdán fátyol- és rétegfelhők zavarják az októberi napsütést. Emiatt sokfelé kell esőre is számítani. Az északkeleti szelet az északkeleti megyékben élénk lökések kísérhetik, másutt gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A napi csúcshőmérséklet 18 fok körül alakul.





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás