RETRO RÁDIÓ

Nincs semmi terved éjszakára? Bulizz a Múzeumok éjszakáján





A hétvégét továbbra sem szabad otthon tölteni, hiszen rengeteg program vár minket, de azt is megmutatjuk, hogy hol és miért adhatunk vért.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.24.
I. kerület II. kerület III. kerület IX. kerület X. kerület XIV. kerület XVI. kerület ez lesz ma

Érkezik a Múzeumok Éjszakája rengeteg programmal

Június 25-én a fővárosban és vidéken is megrendezik a Múzeumok Éjszakáját. Holnap immár 20. alkalommal tartják meg az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját, amelynek tematikája ezúttal az Újragombolt hagyományok lesznek. Ahogy az előző években, úgy most is teljes bedobással készülnek a kiállítóterek és gyűjtemények – koncertekkel, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, vetélkedőkkel, interaktív eseményekkel, családi és gyerekprogramokkal, valamint számos meglepetéssel – arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét. A részletes programok a www.muzej.hu-n olvashatók.

A Szépművészeti Múzeumban is lesznek programok a Múzeumok Éjszakáján Fotó: Dombóvári Tamás (DT) Bors

Ma van Szent Iván napja

Ma ünnepeljük Szent Iván napját, azaz Keresztelő Szent Jánosét. Ő volt az utolsó próféta volt, aki Jézus előfutára volt és aki megkeresztelte Jézust. Az ő személye kapcsolja össze az újszövetséget az ószövetséggel. Szent Iván a nyári napforduló ünnepe is egyben, ekkor legrövidebb az éjszaka.

Elvarázsolt éjszaka az állatkertben

A fővárosi állatkert különleges programokkal ünnepli Szent Iván napját. Este héttől éjfélig színpadi programok sokasága, tűzzsonglőrök, planetáriumi vetítések, állatos élményprogramok, LED-show, fényfestés, táncház és tűzugrás, bátorságpróba és rengeteg további élmény várja az érdeklődőket.

Székely Fesztivál a hétvégén

Mától egészen vasárnapig a Millenáris ad otthont a Székely Fesztiválnak. A háromnapos rendezvényen az érdeklődők megismerkedhetnek a gasztronómiai különlegességekkel és a kézművesek portékáival, de lesznek gyerekprogramok és koncertek is. A rendezvényre a belépés ingyenes, a részletes program szekelyfesztival.com oldalon található.

Sütögetés az Árasztón

Az Árasztó Parton, a családok, baráti társaságok által közkedvelt grillezőhelyen tartják szombat délután 4 órától a Nyárs Fesztivált. Az eseményen főzőverseny is lesz, ahol az Arany nyárs díjért lehet ringbe szállni, de akár zsűrinek is lehet jelentkezni. A nyársalás mellett sportversenyek és homokvárépítő megmérettetés is lesz. A versenyre regisztrálni kell.

Tíz év után újra Red Bull Röpnap

Hosszú idő után vasárnap ismét megrendezik a Red Bull Röpnapot a Kopaszi-gáton. Az eseményre érdemes már 10 órakor megérkezni, mert ekkor láthatjuk utoljára az összes járművet egyben. 10.45-kor Besenyei Péter légibemutatója nyitja meg a rendezvényt, 11 órától pedig kezdetét veszi a verseny. Az esemény ingyenes.

Két kerületben is gyűjtik a veszélyes hulladékot

Holnap az I. kerületben 11–17 óra között, míg a II. kerületben 8–12 óra között szabadulhatunk meg veszélyes hulladékainktól. Mindkét helyszínen a lomokat ingyen gyűjtik be.

Kábítószer-ellenes világnap

Az ENSZ 1987-ben nyilvánította június 26-át a kábítószer-ellenes világnappá azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kábítószer veszélyeire és a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

Ilyenkor számos programot szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a kábítószer káros hatásaira Fotó: Shutterstock

Véradás a daganatos és leukémiás gyerekeknek segíthetünk

Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt június 24-én 9–17 óra között várják a véradókat a Lurdy Házba. A különleges véradáson a daganatos, illetve leukémiás gyerekeknek segíthetünk, akiknek a terápiája során számtalanszor szükség van életmentő vérátömlesztésre.

Már a 9-es buszon is elől kell felszállni hétvégente

Június 25-től csak az első ajtón lehet felszállni hétvégente a 9-es autóbuszra a budai, a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás közötti szakaszon. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra.

Szombaton zárul a Szecessziós Fesztivál

Még szombatig tekinthető meg a Szecessziós Fesztivál az Iparművészeti Múzeumban, ahol a workshopokon városi séták, tárlatvezetések és kerekasztal-beszélgetések is lesznek. Az események ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

A naplemente a Gyermekvasútról

Szombaton könnyed nyáresti utazásra invitál a kisvasút. A szerelvények a Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között közlekednek. A különvonat alkonyatkor érkezik a Kis-Hárs-hegy melletti panorámaívbe, ahonnan páratlan kilátás nyílik a fővárosra. A szerelvény itt várja meg a naplementét, majd indul tovább a hűvösvölgyi végállomásra.

A Gyermekvasútról csodálhatjuk meg a naplementét Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Retró autós felvonulás

Vasárnap mintegy nyolcvan oldtimer és különleges youngtimerből álló autókaraván halad át, hogy végül a XVI. kerületi Erzsébet-ligethez érkezzen. A konvoj legelején a legidősebb autók haladnak majd.

Újra bejárható a kőbányai pincerendszer

Szombat-vasárnap túrák keretében tekinthető meg a kőbányai pincerendszer. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Isten éltesse Erdő Pétert!

Szombaton ünnepli 70. születésnapját Erdő Péter bíboros, pírmás, az esztergom-budapesti főegyházmegye érseke. 1999 és 2002 között a székesfehérvári egyházmegye segédpüspöke volt. 2003. szeptember 28-án vált a pápaválasztó bíborosi testület tagjává.





Ezeket olvastad már?
"Éppen a kislányomnak meséltem, amikor hallottam a jajveszékelést" – Megszólalt a szomszéd a csepeli házból kiesett kisfiúról

"Éppen a kislányomnak meséltem, amikor hallottam a jajveszékelést" – Megszólalt a szomszéd a csepeli házból kiesett kisfiúról

Durva baleset az M5-ösön, szalagkorlátnak csapódott egy autó

Durva baleset az M5-ösön, szalagkorlátnak csapódott egy autó

Romantikáznál a pároddal? Itt sétálhatsz cseresznyefák alatt

Romantikáznál a pároddal? Itt sétálhatsz cseresznyefák alatt

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás