Hideg, esős nap vár ma ránk!

Esős, viharos idővel kezdődik a hét, sőt akár 10 milliméter eső is hullhat a mai napon. A nyugati szél többfelé élénk, erős lehet. Az eddigi évek átlaghőmérsékletéhez képest 6–8 fokkal hidegebb is lehet az idő, ugyanis a maximumok 10–20 fok között várhatók. Hidegfronti hatás várható, hatására gyakrabban jelenhetnek meg görcsös fájdalommal járó panaszok, mint a gyomor-, vese- és epeproblémák a frontérzékenyeknél. Az előrejelzések szerint a hűvös, esős tavasz egészen pünkösdig is eltarthat.

(Fotó: Metropol)

Május 17.: a hipertónia világnapja

Ezen a napon hívják fel világszerte a magas vérnyomás elleni küzdelem fontosságára és veszélyeire a figyelmet a Hipertónia Világszervezet kezdeményezésére. A kór a legelterjedtebb krónikus betegség, világszerte egymilliárd ember szenved benne. A betegséget csendes gyilkosnak is szokták nevezni, ugyanis súlyos tünetei általában a kór késői stádiumában jelennek csak meg. Az egészségügy május eleje óta folyamatosan tér vissza a koronavírus előtti időszakhoz, május 3-tól már ismét vannak egynapos sebészeti beavatkozások, tervezett műtétek, rehabilitációs kezelések, ezért érdemes az éves szív- és érrendszeri szűrővizsgálatainkat is elvégeztetni.

78 éves Kóbor János!

Ma ünnepli születésnapján a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A Mecky becenévre hallgató zenész élete tele volt kivételes pillanatokkal, például rockbandájuk az egyetlen olyan hazai formáció, ami négyszer is koncertezett a Puskás Ferenc Stadionban.

(Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Folytatódnak az érettségi vizsgák

A mai napon délelőtt a diákok az informatikatudásukról adnak számot a tesztek során. Ezt követően pedig délután a latin és héber nyelvvizsgákkal folytatódnak az érettségi vizsgák. A vizsgák különleges járványügyi intézkedések mellett zajlanak.