RETRO RÁDIÓ

Igazi stresszcsökkentőnek számít egy múzeumlátogatás. Mikor máskor, ha nem a világnapon?





Ma van a múzeumok nemzetközi napja, ahogy ezen a napon ünnepeljük az internet világnapját is, de még rengeteg tudnivalóról is beszámolunk május 18-ához kapcsolódóan.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.18.
I. kerület VIII. kerület XII. kerület XVIII. kerület XXII. kerület ez lesz ma

Múzeumi világnapon

A múzeumok világnapja kitűnő alkalmat nyújt egy múzeumi sétára. A gondolkodásra ösztönző és társas kapcsolatokat fejlesztő látogatás oldja a stressz is. A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa az 1977-ben Moszkvában tartott XI. konferencián döntött úgy, hogy május 18-át múzeumi világnappá nyilvánítja. Az ünnep célja, hogy ezen a napon komolyabb figyelmet fordítson a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé. A nap alkalmából programokat tartanak a Magyar Nemzeti Galériában, ahová ma kedvezményes jeggyel lehet belépni.

Nemzeti Galéria Fusion Studio TIFF File

Tárlatvezetéssel a magyar művészek párizsi éjszakájában

A tárlatvezetés során az érdeklődők az 1920-as évek Budapestjétől egészen Párizsig juthatnak, majd megérezhetik a ritmust a Dancing 1925 kiállításon. Végül az éjszakai mulatók pezsgő hangulatát idézik fel a magyar művészek kiállított munkáinak, érzékletes tudósításainak köszönhetően.

Art deco Budapest

Az Art deco Budapest Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállítás különleges plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, városi tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról. A tárlaton több mint 250 műtárgy tekinthető meg.

Szellemi fitnesz

A szerdánként jelentkező sorozatban az idősebb korosztályt invitálják tematikus kiállítótéri sétára, majd alkotó műhelymunkára. A programhoz előzetes rajztudásra nincs szükség.

Pályazár Ferihegyen

Mától 8–11 óra között pályazárásra kell számítani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es számú (13R/31L jelzésű) kifutópályáján, karbantartási munkálatok miatt.

Ekkor lesz még a héten lezárás a repülőtéren

  • május 20-án éjjel 1–5 óra között
  • május 20-án délelőtt 9–10 között
  • Nyelvi érettségivel indul a nap

    Folytatódnak az érettségi vizsgák. Ma reggel 8 órától a diákok francia nyelvből, délután 14 órától filozófiából adnak számot tudásukról.

    Diákok adnak számot tudásukról ma is középszinten – MTI/Balázs Attila

    Indul a lomtalanítás Hegyvidéken

    Ma indul és május 22-ig tart a nagydarabos hulladékok gyűjtése a XII. kerületben. A lomokat 18 óra után úgy kell kihelyezni, hogy az a gyalogos- és autósforgalmat ne akadályozza.

    Szúnyogtájékoztató a XXII. kerületben

    Budafok-Tétényen délután 5 órától a Klauzál Házban tájékoztatnak a szakemberek a kerületben található vérszívó fajtákról. A feltérképezésben mi is segíthetünk azzal, ha esténként összegyűjtjük a szúnyogokat és a [email protected] e-mail-címen, „Szúnyogszámlálás” megjelöléssel jelentkezünk a szerdai eseményre.

    Kalandozás a hang világában – Kreatív Hangtér

    Ma nyit a Magyar Zene Háza új kiállítása, a Kreatív Hangtér, ahol kortól és zenei előképzettségtől függetlenül a hangok végtelenül gazdag világát fedezhetik fel a látogatók.

    Programkavalkád várja a Zene Házában a nagyközönséget – Fotó: Facebook

    Az internet világnapja

    Magyarország 2002 óta minden évben május 18-án tartja az internet világnapját. A kezdeményezés célja elsősorban az, hogy a fejlődő országokba és minden lefedetlen területre is eljusson a világháló.

    Itt a Corvin-sörnapok

    Immár hetedik alkalommal nyitja meg kapuit a nyári sörszezon Budapest szívében a Corvin Szezonnyitó Sörfesztivállal. A folyékony kenyér imádói a sétányon megtölthetik korsóikat és a pillanatokat sörömteli élményekkel május 18. és 22. között. A malátakedvelők a különleges fűszerezésű gyümölcsös habzó italok mellé finomabbnál finomabb sörkorcsolyákat is kóstolhatnak.

    Corvin Szezonnyitó Sörfesztivállal indul az idény a sörimádóknak – Fotó: Metropol/KB

    Hűvös reggel, napsütéses délután

    A hűvösebb reggelt délutánra a fokozatosan melegedő idő váltja fel, az UV-sugárzás erős lesz, de a tegnapi hidegfront és az eső már a múlté. Esernyőre nem lesz szükség ma, ám pulóverre a sokfelé megélénkülő, megerősödő szél és az átlagnál pár fokkal alacsonyabb hőmérséklet miatt annál inkább. A napsütésnek köszönhetően délutánra akár 25 fokot is mérhetünk. Holnaptól aztán újra jelentősen melegszik az idő, és pénteken akár már 30-31 fok is lehet.

    Újra melegszik az idő – Fotó: Shutterstock

     





    Ezeket olvastad már?
    Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

    Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

    Húsz éve a húsimádókért dolgozik Közép-Európa egyik legkorszerűbb húsüzeme - Videó!

    Húsz éve a húsimádókért dolgozik Közép-Európa egyik legkorszerűbb húsüzeme - Videó!

    Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

    Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

    Mennyből a pokolba: több millió forintot bukott egy házaspár

    Mennyből a pokolba: több millió forintot bukott egy házaspár

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás