RETRO RÁDIÓ

Érdekel az ázsiai kultúra? Akkor ezt a programot neked találták ki!





Péntekig élvezhetjük a japán filmeket a Toldi moziban, de mutatjuk, hogy milyen csillagászati esemény fog lezajlani a mai napon.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.21.
III. kerület XVIII. kerület ez lesz ma

Ma van az év leghosszabb nappala

Magyar idő szerint június 21-én 11 óra 13 perckor veszi kezdetét hivatalosan a csillagászati nyár. Ma van az év leghosszabb nappala és legrövidebb éjszakája. Ezen a napon a leghosszabb a Nap égen megtett útja, ilyenkor a Ráktérítő magasságában tűz merőlegesen a földre. Innentől kezdve rövidülnek a nappalok egészen december 21-ig, a téli napfordulóig. Már a pogány világban is nagy jelentőséget tulajdonítottak a napforduló ünnepének, ilyenkor a tűzgyújtás a megtisztulást, az újjászületést jelképezte. A tűzhöz kapcsolódó hagyomány volt még, hogy éjjelente hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak.

Az Angliai Stonehenge bejáratánál felállított granulitoszlopokat már 4500 éve úgy helyezték el, hogy a nyári napforduló idején a középpontból nézve a napkelte helyén legyenek Fotó: AFP

Hidegfronttal jön a lehűlés

Kedden sok napsütésre számíthatunk, de egy hidegfrontnak köszönhetően lehűl az idő, északkeleten és délen, napközben néhol nyugaton is előfordulhatnak záporok, zivatarok. A hőmérséklet délutánra is csak pár fokkal csökken, így a hőmérő higanyszála akár a 26-31 fokot is elérheti. Az északnyugati, északi szél napközben nagy területen lesz erős.

A Volt Fesztivál indítja be a nyári buliszezont

Június 21-én veszi kezdetét a Telekom Volt Fesztivál Sopronban, amelyet 1993 óta – 2020 és 2021 kivételével – minden évben megrendeztek. A különböző helyszíneken a rock, az elektronikus, a világzenei és a dzsesszkoncertek mellett számos egyéb műfaj képviselői is fellépnek. A legjobban várt külföldi zenekar a Bring Me The Horizon lesz, de színpadra lép a Muse, a The Killers, a Sum 41 és a Pendulum is. A hazai sztárok közül fellép a Tankcsapda, a Halott Pénz, a Follow The Flow, a Carson Coma és a Bagossy Brothers Company is.

Indul a nyári fesztiválszezon Fotó: Shutterstock

Ma van a Menj gördeszkázni nap!

Minden évben ezen a napon tartják a Menj gördeszkázni napot. A Go Skateboarding Day-t 2004-ben rendezték meg először azzal a céllal, hogy a gördeszkasport támogatása nagyobb hangsúlyt kapjon az Egyesült Államok kongresszusától. Az eseményt gördeszkások milliói ünnepelték világszerte. A menj gördeszkázni nap másik célja, hogy ezt a sportot mindenki számára elérhetővé tegyék a világon.

Japán filmvilágban merülhetünk el péntekig

Június 21–25 között tartják a Japán Filmhetet a Toldi Moziban. Az idei esemény az összetartozás, az egymásra való figyelés jegyében zajlik majd, és a filmek is ebből a szempontból lettek összeválogatva. Megnézhetünk könnyedebb hangvételű vígjátékokat, de elgondolkodtató, társadalmi problémákat boncolgató drámákat is.

Vasárnapig zárva van a ferihegyi 1-es kifutópálya

Karbantartási munkálatok miatt június 26-ig napközben lezárják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es számú (13R/31L jelzésű) futópályáját. A kifutópálya keddtől vasárnapig 7.30-tól 22.00 óráig nem üzemel.

Kedden gyérítik a szúnyogokat a XVIII. kerületben

Ma napnyugta után tartják a szúnyoggyérítést a XVIII. kerületben. Rossz idő esetén június 22–23-án végzik el a vérszívók elleni védekezést. Ezeken a területeken gyérítik a szúnyogokat:

  • Erzsébet-Béla-telepi erdő és 100 méteres körzete,
  • Cséry-telep, Halmi erdő és 100 méteres körzete,
  • Kapocs utcai erdő és 100 méteres körzete,
  • Szövet utcai erdő és 100 méteres körzete.
  • Óbuda fája 2022

    Július 1-ig 10 darab növényre szavazhatnak a III. kerületi lakosok, az Óbuda fája versenyen. Voksukat online, illetve papíron is beküldhetik, amelyhez a szavazócédulát az Óbuda újságban lehet megtalálni.

    32 éve nyílt újra a Budapesti Értéktőzsde

    1990. június 21-én, ezen a napon nyitotta meg újra kapuit a Budapesti Értéktőzsde. A magyar tőzsde 1864. január 18-án kezdte meg működését Pesten, a Pesti Lloyd Társulat Duna-parti székházában.

    A zene európai ünnepe

    1982-ben először Franciaországban tartották meg a zene ünnepét. Később világméretűvé vált, és mára már több mint 100 országban rendezik meg a zene európai ünnepét.





    Ezeket olvastad már?
    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

    Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

    Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

    Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

    Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

    Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás