Melegrekordok dőlhetnek meg ma is

A mai napon tetőzik az idei negyedik hőhullám. A köpönyeg.hu szerint Budapesten 38 fok, az ország déli részén akár 40 fok is lehet a nap során. Sok napsütés és forróság várható, felhőzet és zivatar nem valószínű, egyedül este lehet erősebb a délnyugati majd később az északnyugati szél. A hőség kivételesen nem távozik a mai csúcs után, holnap és holnapután is 35 fok körüli maximumok várhatók, szombaton érkezik az enyhülést hozó eső.

Mindenkit megvisel a mai extrém hőség – Fotó: Shutterstock

Másod- és harmadfokú riasztás van érvényben

A veszélyjelzésre most a hőség miatt kell figyelni, ugyanis az Országos Meteorológia Szolgálat több megyére másodfokú, két megyére – Békés és Csongrád-Csanád megye – pedig piros figyelmeztetést adott ki. Ilyenkor érdemes kerülni a megterhelő munkát, és fogyasszunk sok folyadékot. A megfelelő vízbevitelről a MÁV és a Volán is gondoskodik, ugyanis a vonattársaság a nagyobb állomásokon 10 és 17 óra, a buszvállalat 12 és 14 óra között gondoskodik utasai folyadékpótlásáról a nagyobb forgalmat lebonyolító buszpályaudvarokon.

Trolimegállókban nyújtanak segítséget a zuglóiaknak

Szomszédom a rendőr néven indult kampány Zuglóban. A felhívással a kerületi lakosok 29 trolibuszmegállóban találkozhatnak, ahol elérhetik a XIV. kerület körzeti megbízottjainak elérhetőségét, valamint hasznos bűnmegelőzési tanácsokat is kaphatnak.

Két kerületben is irtják a szúnyogokat!

A mai napon Csepelen és Soroksáron is gyérítik a szúnyogokat. A vérszívókat mindkét kerületben napnyugta után és földi járműről végzik majd, az önkormányzatok azt kérik a lakosoktól, hogy a szabadban tárolt gyerekjátékokat, ruhákat vigyék be a lakásba, vagy takarják le azokat.

Ma van a hepatitisz világnapja!

Ezen a napon tartják a hepatitisz vagy ismertebb nevén a májgyulladás világnapját. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra. A vírusfertőzés tüneteit általában nehéz felismerni, de jellemző ismertetőjele az enyhe sárgaság, fáradékonyság, gyengeség, bőrviszketés, esetleg a májmegnagyobbodás. A világnap alkalmából ilyenkor számos helyen ingyenes, önkéntes és anonim szűréseket végeznek.

  • Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat – Karolina Rendelő – Karolina út 35/B
  • Nemzeti Népegészségügyi Központ – Albert Flórián út (volt Gyáli út) 2–6.
  • Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Országos STD Centrum – Mária utca 41.