RETRO RÁDIÓ

Óriási káosz lehet a Forma–1 Magyar Nagydíj miatt Budapest környékén, és még az idő is lehűl hétvégén





A hétvégén Magyarországra érkezik a száguldó cirkusz. Az idő pedig kitűnően alakul majd, íme néhány program, amire érdemes lesz kilátogatni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.29.
III. kerület IV. kerület XVIII. kerület XX. kerület ez lesz ma

Hétvégén Mogyoródon startol a Forma–1

Július 29–31-e között rendezik meg a 37. Magyar Nagydíjat a Hungaroringen. A franciaországi verseny után ezen a hétvégén Magyarországra érkezik a mezőny. Az első Formula–1-es világbajnokságot 1950-ben írták ki, a Magyar Nagydíj pedig 1986-ban került be a versenynaptárba, és azóta folyamatosan benne szerepel. Az első 1986. augusztus 10-én megrendezett Magyar Nagydíj pole pozícióját Ayrton Senna szerezte meg a Lotus-Renault-val. A versenyt végül Nelson Piquet nyerte meg. A 2021-es Magyar Nagydíjon Esteban Ocon végzett az első helyen.

Hétvégén a Hungaroringre érkezik az F1-es mezőny Fotó: Nemzeti Sport

Erre figyeljenek az autóval közlekedők

A versenyre nagy számban érkeznek hazai és külföldi látogatók, ami a környék forgalmát megterheli. Mogyoród térségében csak akkor érdemes autózni, ha nem rohanunk sehova. A versenypálya környékén és az odavezető utakon ma reggeltől hétfő reggelig megállási tilalom lesz érvényben. A szabálytalanul parkoló járműveket a rendőrség elszállíttatja. További információ a police.hu-n olvasható.

Közösségi közlekedéssel könnyebb kijutni a versenyre

Aki kilátogat a Magyar Nagydíjra, annak érdemes a tömegközlekedést választania. A H8 HÉV-vel gyorsabban és egyszerűbben lesz elérhető a verseny helyszíne. A gödöllői HÉV 10-15 percenként közlekedik. A Hungaroringre a lejutást a Volánbusz is segíti. Az autóbuszok jellemzően 15 percenként indulnak a Kerepes, HÉV-állomásnál található buszforduló és a Hungaroring 3-as kapuja között. A járatok a Formula–1-es napijeggyel ingyenesen vehetők igénybe.

Hidegfronttal érkezik a lehűlés a hétvégére

Ma még kitart a tikkasztó forróság, az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás. Délutánra már erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, aminek köszönhetően estére már többfelé egy-egy kisebb zápor kialakulhat. A csúcsértékek 31–37 fok között alakulnak. Holnap egy hidegfront a lehűlés mellett sokfelé záporokat, zivatarokat hoz magával, sőt néhol még jégeső is lehet. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős. A legmagasabb hőmérséklet 23–27 fok körül alakul. Vasárnap folytatódik a lehűlés, és a hőmérő higanyszála már csak 25 fokig emelkedik majd. A déli tájakon elszórtan lehet számítani záporokra, illetve zivatarokra.

Pénteken még nagyon meleg lesz, de szombaton és vasárnap már elviselhető lesz időjárásunk és a kánikulától is elbúcsúzhatunk néhány napra Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Három budapesti fürdőben is strandolhatunk éjszaka

Július 30-án tartják a Strandok Éjszakáját Magyarországon. Az eseményhez a vidéki fürdők mellett három fővárosi, az Aquaworld élményfürdő, a Bókay Park Uszoda és Strand és a Pesterzsébeti Fürdő és Strand is becsatlakozik. Az éjszakába nyúló zenés fürdőzés és a szaunaprogramok mellett sok helyen különleges eseményekkel is várják azokat, akik a szokásostól eltérő vizes élményekre vágynak.

Átmenetileg bezár több III. kerületi kulturház

Július 30. augusztus 20. között zárva lesznek az Óbudai Kulturális Központ kultúrházai.

Ezeket az intézményeket érinti a nyári zárvatartás:

  • Óbudai Kulturális Központ
  • Békásmegyeri Közösségi Ház
  • Civil Ház
  • Csillaghegyi Közösségi Ház
  • 3K- Kaszásdűlői Kulturális Központ
  • Töltődő nyárünnep a XVIII. kerületben

    Július 30-án Civil Zöldítők Egyesülete töltődő nyárünnepet rendez a Tomory Lajos Múzeum kertjében. A rendezvényen lesz közös piknikezés, mese és zenehallgatás is. Az esemény ingyenes.

    Exkluzív bejárás az Iparművészeti Múzeumban

    A 2017 óta zárva tartó, idén 150 éves Iparművészeti Múzeum csak néhány hétre ugyan, de öt év után ismét megnyitja kapuit. Ebből az alkalomból július 29-én az Esterházy-kincstár értékes darabjait lehet megtekinteni.

    Veterán autók a Közlekedési Múzeumban

    Július 30-án retró járművekkel találkozhatnak az érdeklődők a Közlekedési Múzeumban. Az eseményen lesznek régi Mercedesek, BMW-k, Skodák és Volvók is.

    Gyerekzsivajtól lesz hangos a Budapest Park

    Július 31-én délelőtt tartják a Pöttömkertnek elnevezett rendezvényt a Budapest Parkban. Az eseményen lesznek gyermekkoncertek, meseelőadások és egy interaktív hangszerkiállítás is.

    A Budapest Parkba várják a kicsiket és a nagyokat a Pöttömkert rendezvényre Forrás: Budapest Park/Bátori Gábor

    Arnold Schwarzenegger 75!

    Július 30-án ünnepli 75. születésnapját Arnold Schwarzenegger testépítő, színész, üzletember és politikus. Fiatal korában testépítő eredményeivel ért el komoly sikereket, majd hollywoodi akciófilmjeivel vált világhírűvé. Legismertebb filmes szerepe a Terminátor – A halálosztó és annak folytatásai.

    Július 30-án ünnepli 75. születésnapját Arnold Schwarzenegger Fotó: Getty Images

     





    Ezeket olvastad már?
    Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

    Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

    Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

    Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

    Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás