RETRO RÁDIÓ

Egy rejtélyes csuklás története: Charles 68 évig csuklott





Hétfőn különösen körültekintőnek kell lenniük az autósoknak a VII. kerületben, ahol labdarúgó-mérkőzés miatt utcalezárásokra és parkolási tilalomra kell számítaniuk. Ezen a napon a magyar feltalálókat is ünnepeljük, és pontosan ma 100 éve állt el a csuklása annak a férfinak, aki 68 esztendeig csuklott.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.13.
ez lesz ma

Erzsébetvárosban érdemes tájékozódnia az autósoknak, mielőtt útrakelnek. Útlezárások és ideiglenes parkolási tilalmak nehezítik a közlekedésüket.

Hétfőn jobb lesz előre gondolkodni, hogy a focimeccs miatt ne érje meglepetés – Fotó: MTI

Ma tilos megállni 18 óráig:

– Dob utca mindkét oldalán,

– Erzsébet körút és a Hársfa utca között.

– Hársfa utca mindkét oldalán,

– Dob utca és a Király utca között,

– Király utca mindkét oldalán,

– Eötvös utca és az Erzsébet körút között.

Szakaszosan és időszakosan lezárják 18 óráig:

– Dob utcát az Erzsébet körút és a Hársfa utca között,

– Hársfa utcát a Dob utca és a Király utca között,

– Király utcát az Eötvös utca és az Erzsébet körút között.

 

Magyar feltalálók napja

1941-ben ezen a napon jelentette be a híres Nobel-díjas magyar biokémikus, Szent-Györgyi Albert, hogy a mindenki által nélkülözhetetlen C-vitaminból sikerült sokáig elálló készítményeket előállítania. A biokémikus forradalmi találmányára való tisztelettel 2019-ben június 13-án ünnepelték először a magyar feltalálók napját, amit a Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) kezdeményezett.

A világ számos találmányt köszönhet tudósainknak, mint például a napjainkban is tevékenykedő 67 éves Karikó Katalin, aki a szintetikus hírvivő mRNS-alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését alapozta meg felfedezésével. A teljesség igénye nélkül még ne feledkezzünk meg Rubik Ernőről, a Rubik-kocka feltalálójáról, vagy a golyóstollat kifejlesztő Bíró Lászlóról, és persze Neumann Jánosról, aki nem mást, mint a világ legelső, memóriával rendelkező számítógépét alkotta meg. A magyar feltalálók napja alkalmából a MAFE a Lipták Villa Művelődési Ház nagytermében tart egyesített közgyűlést 13:30-tól, aminek keretein belül bemutatásra kerül „Lipták Pál (1874–1926), a vasbetonfödém feltalálójának öröksége és a XXI. század műszaki alkotói” című vetített képes előadás, amit minden érdeklődő megtekinthet.

Szent-Györgyi Albert biokémikus – Fotó: Közkincs

Ma 100 éve állt el a csuklása a 68 évig csukló férfinak

Charles Osborne a történet szerint 1922-ben 29 éves volt, mikor egy disznóvágáson elesett és azóta három másodpercenként rátört a csuklás, ami csak álmában nem gyötörte. Az orvosok sem tudtak segíteni az amerikai farmeren, aki ezentúl csak turmixokat tudott fogyasztani. A férfi egészen 96 éves koráig szenvedett a csuklástól, amikor is olyan hirtelen elmúlt, amilyen hirtelen elkezdődött. A rekeszizmai felszabadulását azonban csak egy évig élvezhette, 97 éves korában fekélye elfertőződései miatt meghalt. Az orvosok szerint Charles összesen 595 millió 680 ezret csuklott, amivel nem meglepő, hogy bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

Időjárás: zivatarokra lehet számítani a nyári hőségben

Ma igazi nyári meleg, sok napsütés várható, a hőmérséklet 30 fokig is emelkedhet. A naptej mellett az esernyőt se hagyjuk otthon, mert délután északnyugat felől megnövekszik a gomolyfelhőzet, és – elsősorban északon és délnyugaton – zápor, zivatar is előfordulhat. Az esti órákban pedig várhatóan megerősödik az ÉNy-i szél.





Ezeket olvastad már?
Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás