Megkétszereződött a magukat magányosnak érzők száma az Európai Unióban a koronavírus-járvány kitörése óta. Magyarországon az átlagnál kisebb mértékben növekedett ez a szám – derült ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának felméréséből.

Az EU-ban minden negyedik ember vallotta magát magányosnak a világjárvány első hónapjaiban. Míg az Unió teljes lakosságát tekintve megkétszereződött a számuk, addig a 18-35 éves korosztályon belül ez a 2016-os adatokhoz képest négyszeresére nőtt.

A jelentés szerint, a koronavírus-járvány drámai módon alakította át az európaiak életét és társadalmi szokásait Fotó: Shutterstock

A kutatások azt mutatják, hogy a magány és a társadalmi elszigeteltség káros következményekkel jár a mentális és fizikai egészségre nézve, valamint a társadalom összetartó erejére, a közösségi bizalom szempontjából nézve. A szakemberek szerint, a jelenséget egyre inkább közegészségügyi kérdésként kell kezelni, amely figyelmet érdemel és hatékony beavatkozási stratégiák kialakítását igényli. A járvány idején érzett magánynak még a pandémiát követő időszakban is következményei lehetnek.

A magányos emberek társadalmi aránya országokra lebontva az EU-ban