RETRO RÁDIÓ

Esélyegyenlőségi napok a városligeti Millennium Házában





A Városliget az első olyan közpark Magyarországon, ahol a fogyatékossággal élők speciális igényeit is figyelembe vették a parkrehabilitáció során.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.10.
Program

Szombaton Gryllus Vilmos, Barabás Lőrinc és Hoppál Mihály koncertezik az ingyenes családi napon

A Millennium Háza és a Bethesda Gyermekkórház kezdeményezésére immár második alkalommal rendeznek ingyenes esélyegyenlőségi napokat a Városligetben a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI, a KórházSuli Alapítvány és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége együttműködésével, 2022. június 10. és 11. között. A „Tégy egy lépést!” Esélyegyenlőségi napok első, hagyományteremtő eseménye tavaly rendrendkívüli sikert aratott, és a programsorozat célja idén is, hogy interaktív foglalkozásokon keresztül bemutassa és felhívja figyelmet azokra a kihívásokra, melyekkel a fogyatékossággal élőknek meg kell küzdeniük mindennapjaik során, ezzel is segítve az elfogadásukat, társadalmi integrációjukat. A helyszínválasztás szimbolikus, hiszen a Liget Budapest-ben átadott fejlesztések mindegyikét az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg, s a projekt elkészültével Magyarország egyik legnagyobb akadálymentes közparkja lesz a Városliget. Az eseménysorozat fővédnöke Fülöp Attila, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára.

Fotó: Városliget Zrt.

A „Tégy egy lépést!” Esélyegyenlőségi napok a városligeti Millennium Házában 2022. június 10-11-én immár második alkalommal hozza össze a szakmában dolgozókat és a családokat: a sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, valamint a beteg gyerekekkel foglalkozó intézmények megnyitják kapuikat és változatos szemléletformáló foglalkozások keretében engednek bepillantást a látássérült, a mozgáskorlátozott, vagy éppen beteg iskolások mindennapjaiba. A rendezvénysorozat célja közelebb hozni egymáshoz az eltérő helyzetben élő gyermekeket: különböző tevékenységeken keresztül bepillantást adni a sajátos nevelési igényű és tartósan beteg gyermekek mindennapjaiba. A kezdeményező intézmények így szeretnék a többségi társadalom számára is láthatóvá, megismerhetővé tenni az érintettek életét.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a rendkívüli népszerű és sikeres tavalyi programsorozatot követően ismét a Városliget adhat otthont ennek a kiemelten fontos társadalmi üzenetet közvetítő eseménynek, melynek céljait társaságunk minden lehetséges eszközével támogat. Jól példázza ezt, hogy a Liget Budapest Projektnek már a tervezési szakaszában is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy Liget valamennyi megújuló elemében érvényesüljenek az egyenlő hozzáférés alapelvei – beszélt a városligeti fejlesztések esélyegyenlőségi szempontjairól Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: Városliget Zrt.

Nagy öröm, hogy a Városliget megújítása során központi szerepet kap az akadálymentesség, és nem csak az új intézmények, de a megújított sport, játszó és rekreációs funkciók is alkalmasak az akadálymentes, sőt az integrált használatra is” – emelte ki Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény intézményvezetője.Hozzátette: „Fontos hagyományteremtő kezdeményezést indítottunk el tavaly a Millennium Házával történő együttműködés keretében, amelynek jelentős szerepe van a gyerekek érzékenyítésében az iskolai programokon keresztül, valamint az ingyenes családi nap programjain való részvétellel.

Mint az ismeretes, Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Városliget az első olyan közpark Magyarországon, ahol a már a parkrehabilitáció tervezésénél külön figyelmet kaptak a fogyatékossággal élők speciális igényei, vakok, gyengén látok, mozgássérültek, s mindazok, akiknek a közlekedés valamilyen okból nehézséget jelenthet: a babakocsis anyukáktól az idős, vagy alacsony növésű embereken át a túlsúlyosakig.

Fotó: Városliget Zrt.

Egyenlő hozzáférés – ez az egyik legalapvetőbb szempontja a Városliget megújításának. Értendő ez mind a parkra, mind a közintézményekre, senki sem szenvedhet hátrányt a Ligetben amiatt, ha fogyatékossággal kényszerű együtt élni. Annak érdekében, hogy a beruházás minden pontját ezen alapelv szerint tervezzük és valósítsuk meg, kiterjedt társadalmi egyeztetéseket folytattunk tizenhárom fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezetekkel, akik javaslatai alapján létrejött a Liget Budapest Projekt átfogó akadálymentesítési koncepciója” – mutatta be parktervezés menetét a vezérigazgató, majd hozzátette: Ebben az inklúzív tervezési stratégiában megfogalmazott elvárások garantálják, hogy a megújuló Városligetben felújított vagy újonnan épült parkelemek, intézmények maradéktalanul megfelelnek az akadálymentesítési elvárásoknak. Büszkén mondhatom, hogy az új parkfejlesztésekkel, a felújított Vakok kertjétől a Nagyjátszóteren és Sportcentrumon keresztül egészen a Magyar Zene Házáig vagy a Néprajzi Múzeum új épületiég mára egy sokkal jobban és könnyebben használható hellyé tudtuk változtatni a Ligetet a fogyatékossággal élők számára, és hamarosan további fejlesztések készülünk a számukra. A Városliget bármely fejlesztése, felújított része az említett inkluzív design stratégia mentén készül, tehát alkalmas arra, hogy fiatal, idős, ép vagy speciális igényű ember egyaránt hozzáférjen az élményekhez.

Fotó: Városliget Zrt.

A „Tégy egy lépést!” kétnapos rendezvénysorozat első napján, június 10-én, pénteken az Összefogás a sajátos nevelési igényű és a tartósan beteg gyermekekért című tematikus napon a fővárosi és a vidéki iskolásoknak szerveznek érzékenyítő és edukatív programokat. Másnap, június 11-én, szombaton pedig többek között ingyenes Gryllus Vilmos, Barabás Lőrinc, Hoppál Mihály koncert, a Klárisok mesezenekar és a Julianna Gyermekkórus és neves paralimpiai bajnokaink is várják a családokat.

A „Tégy egy lépést!” esélyegyenlősségi napok részletes programja itt érhető el.

június 10. – szakmai nap

június 11. – családi nap





Ezeket olvastad már?
„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás