RETRO RÁDIÓ

Ennyi féle típusa van a koronavírus-betegségnek!





Nem könnyű biztosan felismerni a koronavírus-fertőzést, mert egy új tanulmány szerint a betegség hét különböző tünetegyüttessel is jelentkezhet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.06.
második hullám

A bécsi Orvostudományi Egyetem professzorai arra keresték a választ, hogy milyen tünetekről ismerhető fel a Covid-fertőzés. A vizsgálatokba 200 embert vontak be, a résztvevők fele már kigyógyult a koronavírusból, míg a másik fele még szenvedett a betegségtől.

A gyomortól az ízületekig

A kutatók az eredmények publikálásánál azt írták, hogy a koronavírust sokszor azért nehéz felismerni, mert akár hét különböző tünetegyüttessel is jelentkezhet, a náthaszerű megbetegedéstől a szaglás-ízlelés elvesztéséig, a gyomorproblémáktól a tüdő-gondokig, az influenza-szerű tünetekig vagy az ízületi problémákig. Ezek a tünetegyüttesek külön-külön is jelentkezhetnek, de az is előfordul, hogy valaki 2-3 tünetcsoporttól egyszere is szenved…

A szaglást, ízlelést főleg a fiatalok veszítik el

A tanulmányt vezető professzorok - Winfried F. Pickl immunológus és Rudolf Valenta allergológus - külön kiemelték, hogy a szaglás és az ízlelés elvesztése elsősorban a fiataloknál jellemző. A gyógyultak esetében pedig megfigyelték, hogy az immunrendszerükben még a betegséget követő tizedik héten is megfigyelhetőek változások. A szakemberek ezt úgy nevezték, hogy a koronavírus ujjlenyomata tíz héttel a tünetek jelentkezése után is megtalálható az emberek vérében.

Maradj otthon, hívd az orvost!

Összegzésként az egyetem szakemberei azt javasolták, hogy a korábban felsorolt tünetek észlelése esetén mindenki akkor jár el helyesen, ha otthon marad és orvoshoz fordul. A saját magunk által felállított diagnózis ugyanis könnyen téves következtetésekhez vezet.

Szédülésről is beszámoltak magyar betegek

Több Facebook-csoportban is egykori és jelenlegi covid-betegek osztják meg tapasztalataikat. Ezek alapján a gyógyulási folyamat szokatlanul hullámzó, a javulásokat visszaesések követik és tovább tart, mint egy átlagos vírusos megbetegedés, influenza. Jó esetben az első időben jelentkező láz és köhögés a napok múltával csökken, de sokan panaszkodnak arra, hogy fejfájás, szédülés kíséri a gyógyulást. Szinte mindenki nagy fokú levertségről, fáradékonyságról számol be, volt, aki úgy fogalmazott: ahhoz is nagyon össze kell szednie az erejét, hogy tisztálkodjon és egyen.

Szinte minden beteg hangsúlyozza: bár szigorú óvintézkedések mellett is elkaphatjuk a vírust, jelentősen csökkenti a kockázatot a biztonsági szabályok betartása: a maszkviselés, kézfertőtlenítés, távolságtartás, a tömeg kerülése, és mindez a kényelmetlenség megéri.





Ezeket olvastad már?
Hihetetlen kutatás: a terhesség után fiatalabbnak néznek ki a nők

Hihetetlen kutatás: a terhesség után fiatalabbnak néznek ki a nők

Exkluzív fotók az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásáról - galériával

Exkluzív fotók az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásáról - galériával

Mentes és egészségtudatos termékekkel hódít a SPAR

Mentes és egészségtudatos termékekkel hódít a SPAR

Lehet kérni a nyugdíj újbóli megállapítását?

Lehet kérni a nyugdíj újbóli megállapítását?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás