Nemcsak az unióban, de a kontinensen is a magyar fővárosban a legolcsóbb a gáz ára – derült ki egy európai összehasonlításból, amely a fővárosokat vette alapul. Eszerint például Budapesten közel nyolcszor olcsóbb a gáz, mint Koppenhágában. Ami az áramot illeti, szintén a magyar fővárosban élők fizetik érte a legjobb árat, ötször kevesebbet, mint például a dán főváros lakói. Dániában egyébként egy év leforgása alatt majdnem megduplázódott a gáz ára, az ipari költségek pedig itt nőttek a legnagyobb mértékben európai uniós szinten.

A gázért és az áramért is jóval többet kell fizetniük a dánoknak, mint a magyaroknak Fotó: Reuters

Ez utóbbi egyértelműen az energiaárak növekedésével áll összefüggésben. A Világgazdaság által készített, júniusra vonatkozó statisztikai ábrák szerint Dánia fővárosában, Koppenhágában a harmadik legdrágább mind a földgáz, mind a villamos energia ára.

A földgáz tekintetében a dán fővárost csupán Stockholm és Amszterdam előzi meg. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat áprilisban jelentett meg egy összehasonlítást, amelyből kitűnik, hogy 2020-hoz képest 2021-ben hány százalékkal drágultak az energiahordozók. Az áram tekintetében Magyarországon nem drágult, hanem kis mértékben még csökkent is az ár.