RETRO RÁDIÓ

Mentőöv a szolgáltatótól: soron kívül bediktálhatod eddigi fogyasztásodat!





Rendkívüli lehetőséget biztosítanak az energiaszolgáltatók a mérőállás bediktálására. Az MVM meghosszabbította a határidőt, az aktuális óraállást augusztus közepéig lehet bediktálni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.02.
Fontos tudnivaló

Amióta július közepén kiderültek az emelt díjak, tucatszám írtunk tippeket, hogyan takarékoskodhat, vagy milyen pályázatok segítségével korszerűsítheti fűtésrendszerét. De hiába a nagy igyekezet: ha az őszi éves elszámolás idején szembesül csak azzal, hogy túlfutott a kvótán. Szerencsére a szolgáltatók az utolsó pillanatban mentőövet dobtak: lehetőséget biztosítanak a mérőállások bediktálására azoknak is, akiknek ez nem most lenne esedékes, sőt még azoknak is, akik nem ilyen elszámolásban állnak velük.

Péntek éjfélig rögzítheti energiafogyasztási adatait Fotó: Getty Images

Eddig lehet rögzíteni az adatokat

Az MVM és az E.ON közleménye szerint augusztus 15-ig van mód a szolgáltató elektronikus felületén berögzíteni a leolvasott adatokat. Ha nem jelenti le az aktuális óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni, és akár tíz- vagy százezrekkel magasabb csekket küldhet ki szeptembertől, amikor jön az éves összesítés. Az átalányfizetőknek különösen fontos lehet a július 31-i óraállás rögzítése, főleg ha az éves leolvasás időpontja távol esik augusztustól. Évi több ezer köbméteres gázfogyasztás mellett ugyanis észrevétlenül emelkedhetett néhány száz köbméterrel az eddigi fogyasztás, érdemes tehát közölni a szolgáltatóval, ha ezt a mennyiséget még a rezsicsökkentés időszakában használta el.

Nem érdemes trükközni

Bár úgy tűnhet, hogy így hasra ütésre írhat be bármit, nem árt tudnia, hogy az eddig jellemzőtől kiugróan eltérő fogyasztást a számlázás során felülvizsgálhatják, így nem érdemes trükközni. A szolgáltató ugyanis jól látja, melyik hónapban mennyi energiát használ. Ez alapján alkották meg azt a jelleggörbét is, amely jól mutatja, hogy gázból a téli értékek a fűtési szezon miatt sokkal magasabbak, így nem kell félni attól, hogy majd akkor haladja meg a keretet.

A szolgáltató jól látja a fogyasztást, nem érdemes trükközni Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Megvannak a pontos számok

Az átlagos havi fogyasztás villamos energiából 2523 kWh/év (vagyis havi 210 kilowattóra), földgázból pedig 1729 m³/év (tehát havi 144 köbméter). A Technológiai és Ipari Minisztérium közlése szerint

  • az áramellátásban az 5,6 millió magyar fogyasztóból 4,2 millió fogyaszt az átlag alatt,
  • a gázellátásban a 3,5 millió hazai fogyasztóból 2,6 millió marad az átlag alatt.
  • Ez azt jelenti, hogy mindkét esetben a magyar családok háromnegyede belefér a rezsitámogatott árba, egy petákkal sem kell a változtatás miatt a jövőben többet fizetnie. Akkor érdemes tehát minden követ megmozgatni, ha ön nem esik bele ebbe a körbe.





    Ezeket olvastad már?
    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

    Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás