Még a hatóságokat is megdöbbentette az eléjük táruló látvány, amikor behatoltak a XX. kerületi Török Flóris utcai társasház egyik lakásába. A rendőröket, úgy tudni, egy aggódó rokon hívta ki, miután az ott élő Gyöngyi néni már napok óta nem adott életjelet magáról.

Teljesen kiégett Gyöngyi néni konyhája

A zsaruk rögtön a helyszínre siettek, azonban miután benyitottak a hatlakásos társasházba, döbbenetes látvány tárult a szemük elé: a kis, 30 négyzetméteres lakás konyhája ugyanis kiégett, Gyöngyi néni holttestét a kormos bútorok között találták meg. Kiderült, hogy a tűz az alig öt négyzetméteres konyhában keletkezhetett, onnan terjedt át egy szekrényre és pár ruhára, a lángok azonban kialudtak, így senki nem vette észre a tragédiát.

A katasztrófavédelmisek már nem tudtak tenni semmit Fotó:Bors

A történtek sokkolták a szomszédokat

„Mi már csak a kiérkező autókat, rendőröket és katasztrófavédelmiseket láttuk, először nem is értettük, mit csinálnak Gyöngyikénél. Sokkolt minket, amikor megtudtuk, hogy mi történt, főleg hogy mi semmit nem vettünk észre az egészből, nem észleltük a tüzet, de még csak füstöt sem láttunk” – ingatta a fejét az egyik szomszéd. Hozzátette, hogy amikor utoljára látták Gyöngyikét, az asszony még jókedvű volt. „Gyöngyit mindenki szerette, kedves, barátságos volt mindig. Amikor utoljára láttuk, akkor is kint tett-vett az udvaron, ahogy szokott” – mesélte. Ők sem értik, hogy miért nem terjedt tovább a tűz.

Az idős asszony konyhájában keletkezett a tűz (képünk illusztráció: Shutterstock)

Tűzjelző megmenthette volna az életét

„Gyöngyike dohányzott, így talán a cigi okozta ezt az egész tragédiát. Valószínűleg a tűz nem volt nagy, a helyiség pedig pici, így megállt a konyhában, nem terjedt tovább. Úgy tudjuk, nem is a tűztől, hanem a füsttől halt meg. Nagyon sajnáljuk, ami történt, ahogyan szegény fiát is, ő külföldön él, valószínűleg ő jelentette az eltűnését is” – vélekedtek szomorúan.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az eset kapcsán felhívta a figyelmet a füstérzékelő fontosságára. „Ez a készülék a hangos sípolásával a tűz kialakulásának legelején jelez, amikor még van idő cselekedni” – figyelmeztetett a szakember.

Képalá: