Gulyás Gergely: Felfutó szakaszban van a harmadik hullám





Csütörtökön Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a legfontosabb tudnivalókat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.11.
korlátozás

Mára Magyarország Európa-bajnok lett oltásban. Erről a Die Welt német újság számolt be elsőként. Gregor Schwung kommentárja lapban azt fejtegeti, hogyan lett Magyarország európai viszonylatban az első a beadott oltásokat illetően.

Csütörtökön Orbán Viktor a Facebook-oldalán jelentette be, hogy újabb 450.000 oltóanyag érkezett hazánkba.

„Így összességében már egymillió vakcina érkezett Kínából„ - ismertette Gulyás Gergely.

A német sajtó is Magyarországot dicséri

Magyarország lakosságarányosan 0,6 százalékot olt be egy napon, míg az uniós átlag 0,2„ - emelte ki a politikus. Felhívta a figyelmet arra, hogy a német sajtó is elismerően írt a magyar teljesítményről. „Húsvétig sor kerülhet az idősek beoltására” - ismertette a miniszterelnökséget vezető miniszter. Több százezer idős ember van, aki még nem regisztrált - mondta Gulyás. Őket is regisztrációra kérte, és külön levelet kapnak azok, akik nem regisztráltak.

Egyre több a fertőzött

A harmadik hullám felfutó szakaszban van, szerdán több mint 8000 fertőzöttet regisztráltak. Csak és kizárólag a kontaktusok számának a csökkentésével lehet megakadályozni a harmadik hullám felfutását„ - mondta Gulyás Gergely. Az oltások az egyetlen terület, ahonnan jó híreket tudnak mondani. 1,1 millió embert oltottak be, és 327 ezren a második oltást is megkapták.

400 új orvos is belépett a rendszerbe

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy az ellenzék is támogatta az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést. „Megszünteti a hálapénz rendszerét és jelentős fizetésemeléssel jár. 96,3 százaléka írta alá az egészségügyi dolgozóknak. 727 olyan orvos volt, aki nem írta alá a szerződést, de 400 új belépő is van„ - tette hozzá. Az új jogviszony elfogadottsága jól láthatóan magas.

Húsvétig beoltják a regisztrált időseket

Az idősek beoltására húsvétig megtörténhet, de ez a regisztráltak számától is függ – mondta Gulyás. Az időseknél a legmagasabb az aránya, de még így is százezrek vannak, akik nem regisztráltak. A miniszter kérte, hogy ők is jelentkezzenek a védőoltásra. Hozzátette: Müller Cecília levelet fog írni nekik, hogy buzdítsa őket a védőoltásra való jelentkezésre.

Több mint 3 millióan regisztráltak az oltásra

Ezidáig közel 3,2 millióan regisztráltak a védőoltásokra. 60-70 százalékos oltás szükséges ahhoz, hogy az átoltottság meg legyen hazánkban. A miniszter arra kért mindenkit - beleértve a közszereplőket is -, hogy támogassák az oltási kampányt. Hozzátette: bár a mutánsvírus a fiatalokra is nagy fenyegetést jelent, de a kórházban kezeltek 80 százaléka 60 év feletti. Aki vezetékes számon regisztrált, az értelemszerűen nem kap sms-t, hanem a háziorvos értesíti őket.

Nyilvánosak lesznek a szerződések

Magyarország kötött szerződést kínai és orosz vakcinákra, és ezen szerződések 24 órán belül nyilvánosak lesznek. Gulyás Gergely közölte, hogy a brüsszeli vakcinaszerződések esetében a tagállamok számára tilos nyilvánosságra hozni a kontraktusokat. Az orosz vakcina esetében két oltás ára 17 euró, míg a kínai esetében 31,5 euró egy védőoltás ára.

A szolgáltató cégek is jogosultak a támogatásra

Az elmúlt héten hatályba lépett intézkedések a szolgáltató szektorban jelentenek nehézséget – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni fog, így a bértámogatás minden érintett szektorban ki lesz fizetve márciusra – tette hozzá.

Orosz oltást kapott

Szputnyik vakcinát kaptam„ - jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter, míg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy ő még nem kapta meg a védőoltást, de várja a vakcinát. Megtartják az érettségit „Tavalyi évben sikerült úgy lebonyolítani az érettségit, hogy veszélyhelyzet volt„ - mondta Gulyás, aki bízik benne, hogy az érettségi időpontjára sikerül letörni a harmadik hullámot. „Az akkori vírushelyzet alapján lesz döntés arról, hogy csak írásbeli lesz-e, vagy lesz szóbeli is” - ismertette a politikus.

Védettségi igazolvány

Azok kapnak védettségi igazolványt, akik a magyar hatóság által engedélyezett oltást kaptak. Akit márciusban beoltanak, azok egy-két hét után megkapják az oltási igazolvány.

Jövőhéten döntenek a további lépésekről

„A vírus a legidősebbekre a legveszélyesebb, ezért az oltási tervben csak nagy ritkán tettek kivételt” – mondta kérdésre Gulyás. Közölte, jövőhéten döntenek a további járványügyi lépésekről.

Gulyás: Gyurcsányék a gyűlöletkeltésre építenek

Még a DK nem létezett, amikor a vezetői a magyar-magyar kapcsolatokban a gyűlöletkeltésre építettek. Ez elfogadhatatlan - mondta Gulyás. Az jogosult oltásra, aki Magyarországon tb-kártyával rendelkezik. A magyar állampolgárság nem keletkeztet tb-jogviszonyt - mondta a miniszter. A DK a gyűlöletkeltés és a hangulat fokozása miatt tesz valótlan kijelentéseket.

Hazánkban folyamatosan zajlik az oltás, már 1 149 557 fő a beoltottak száma, ebből 327 428 fő már a második oltását is megkapta.

Most a járványügyi védekezés a legfontosabb

„A kormány az Európai Parlamentben szeretne egy olyan európai jobboldali pártot, amely demokratikus alapon működik, szélsőségek nélkül” – reagált a miniszter arra a kérdésre, hogy milyen jövőt terveznek ez Európai Parlamentben. Ma Magyarországon elsősorban a vírus elleni védekezés fontosabb.

Nőtt a távmunkában dolgozók száma

A kormány törvénymódosítása tette lehetővé, hogy a munkaadók és a munkavállalók megállapodjanak a távmunkáról. A kabinet lehetővé tette, hogy 16 740 forinttal hozzájárulhat a munkavállaló költségeihez a távmunkában. Tavaly decemberben 400 ezren dolgoztak távmunkában, míg korábban 250 ezren.

Csak az ellenőrzés alatt álló vakcinákat nem adják be, és a második oltásra is tartalékolni kell. Minden vakcinát egy hét alatt eloltanak – mondta a miniszter. Kiemelte: ha megkapja az hazai engedélyt a Johnson and Johnson által gyártott oltóanyag, akkor több százezer adag érkezhet Magyarországra.

Monitorozzák az infláció mértékét

Az árstabilitás fenntartásáért a jegybank felelős, de jó eséllyel 4 százalék alatt marad majd. „Ha a várt mértéken felül lesz az infláció, akkor értelemszerűen kompenzációt kapnak a nyugdíjasok” – tette hozzá Gulyás.

Nagy az érdeklődés a konzultáció iránt

Ezidáig több, mint félmillióan töltötték ki az elektronikus Nemzeti Konzultációt. Az eredményekről, csak a konzultáció végén számolnak be.

Van még tartalék férőhely az egészségügyben

„Átvezénylésekről az országos kórházi főigazgatóság dönt. A szabad ágykapacitás több mint 13 ezer, míg a lélegeztetőgép terén több mint 1900-as kapacitás van. A humán erőforrást biztosítani a legnehezebb. Felkészültünk arra az eshetőségre is, hogy jóval 10 ezer fölé nőhet a kórházban ápoltak száma” – jelentette ki Gulyás. Jelezte: ha szükséges, a magánegészségügyben dolgozók is be tudnak kapcsolódni a védekezésbe.

Idén elmarad a március 15-i ünnepség

Szentkirályi Alexandra közölte, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén sem lesz hagyományos ünnepség. Egyedül a zászlófelvonás lesz megtartva.

Sokkolóak az adatok

8312 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 489 172 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 172 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 497 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 344 267 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 128 408 főre emelkedett. 8329 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 911-en vannak lélegeztetőgépen.





Ezeket olvastad már?
Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás