Már csak alig két hét van hátra a világ egyik legnagyobb jelentőségű politikai eseménye, az amerikai elnökválasztás dátumáig. Az amerikai választási rendszer egyik sajátossága, hogy lehetőséget ad a szavazóknak arra, hogy véleményüket már jóval a hivatalos időpont előtt kinyilvánítsák. Vagyis a választási kampánnyal párhuzamosan már maga a szavazás is zajlik.

Izgalmas küzdelem alakult ki Donald Trump elnök és kihívója, Joe Biden között. A kampány szinte minden mozzanatát követi a nemzetközi média, így a politikai közdelem az orrunk előtt folyik. Bár a média élénk érdeklődéssel követi az amerikai kampányt, kevés a valóban színvonalas elemzőműsor. Az Origo elnökválasztási elemző sorozatot indított, amelynek célja, hogy közérthetővé tegye ezt a fontos világpolitikai eseményt, bemutassa és szakértőkkel megvitassa a jelöltek legfontosabb politikai üzeneteit, értékelje az elnökjelölti vitákat és háttérinformációkat adjon a amerikai politikai pártokról, meghatározó filozófiákról, folyamatokról. A portálon az elmúlt hetekben szó esett az amerikai választási rendszerrel kapcsolatos általános tudnivalókról, a kampány főbb motívumairól, a jelöltek médiával kapcsolatos viszonyáról. A sorozat utolsó része és egyben csúcspontja pedig a november 3-i Election Night adás lesz, amely a választás napjának eseményeit követi, elemzi. A műsor szakértő-házigazdája, dr. Mártonffy Balázs John McCain-díjas politológus, a NKE egyetemi adjunktusa, az amerikai International Center for Security and Leadership nem-rezidens tudományos munkatársa. Beszélgetőtársaival, meghívott vendégeivel ő segíti megérteni a lokális politikai összefüggéseket, feltárni az esetleges világpolitikai-gazdasági hatásokat; vagyis közérthetővé tenni az amerikai elnökválasztás eseményeit.

Kislexikon

A november 3-ra kitűzött elnökválasztás az 59. elnökválasztás az USA történetében. Az amerikai elnököket négy évre választják, ugyanaz a jelölt csupán két alkalommal töltheti be a pozíciót. Ez szintén izgalmassá teszi a mostani kampányt, hiszen az utóbbi időszak elnökei (Clinton, ifjabb Bush, Obama) mint két-két ciklust töltöttek a Fehér Házban. Nagy kérdés tehát, hogy vajon Trump bekerül-e a „kétciklusos„ elnökök sorába. Az USA választási rendszere a magyarnál jóval bonyolultabb. Az elnököt (és az alelnököt, amely tisztséget jelenleg Mike Pence tölti be) a választók nem közvetlenül választják, hanem úgynevezett elektorokon keresztül. Az elektori testület a választási eredményeknek megfelelően december 14-én választ új elnököt, vagy erősíti meg pozíciójában a jelenlegi Trump-Pence párost. A kihívóik a Demokrata Párt színeiben induló Joe Biden, Obama egykori alelnöke, valamint Kamala Harris kaliforniai szenátorasszony. Az Amerika választ sorozat első adásai itt tekinthetők meg!