Kiderült, minden vakcina hatékony Magyarországon! Mutatjuk a Semmelweis Egyetem ellenanyagszint-vizsgálatának eredményeit





Jó hírek érkeztek: védettek, akik be vannak oltva! A Semmelweis Egyetem 1200 jelentkezőt vizsgált meg, mindegyikük a hazánkban engedélyezett öt vakcina valamelyikét kapta.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.14.
vizsgálat

Lezárult a Semmelweis Egyetem által június 15-én meghirdetett térítésmentes koronavírus-ellenanyagszint-vizsgálat, melynek kapcsán mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálta az egyetem laboratóriuma. A vizsgálatra mintegy 1200 ember jelentkezett. A Semmelweis Egyetem 1195 vérvételt végzett el a vizsgálat során, olyan személyeknél, akiknek volt megelőző negatív teszteredményük.

„Az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre. A pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést” – számol be az egyetem az oldalán.

Mintegy 1200 jelentkezőt vizsgáltak meg Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) akkor tart hatásosnak egy vakcinát, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban bebizonyosodik, hogy az minimum 50-60%-os hatékonysággal működik. A gyártók adatai szerint a hazánkban alkalmazott összes vakcina megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A vakcina hatásossága mellett, több tényezőt is figyelembe vettek a tesztek elvégzésekor. Ilyen például az életkor, krónikus alapbetegség, az oltás beadásának módja, vagy a beadás óta eltelt idő, illetve a korábban történt fertőzés. A vizsgálat eredménye, hogy a korábban negatívnak mért személyek 88%-a az egyetem mérésében pozitívnak mutatkozott, azaz van kimutatható és elegendő szintű ellenanyaga a vírussal szemben.

A vakcinák eredményei:

  • Sinopharm (881 vizsgált személy), 84%-os pozitivitás
  • Pfizer (109) 97%
  • Moderna (16) 94 %
  • AstraZeneca (69) 97 %
  • Szputnyik (120) 100%
  • Az életkor szerinti védettséget tekintve ebből a vizsgálatból is az derült ki, hogy 60 év felett a Sinopharmmal oltottak esetében fordul elő a legtöbbször, hogy nem alakul ki megfelelő ellenanyagszint, a Semmelweis Egyetem mérései az esetek 18 százalékánál hoztak negatív eredményt, míg 60 év alatt 93 százalékban pozitív eredményt produkált a kínai vakcina.

    Eredmények életkor szerint:

  • Sinopharm –60: 93%; 60+: 82%
  • Pizer –60: 100%; 60+: 93%
  • Moderna –60: 91%; 60+: 100%
  • AstraZeneca –60: 96%; 60+: 100%
  • Szputnyik –60: 100%; 60+: 100%
  • Az egyetem hangsúlyozza cikkében, hogy ezeket a méréseket korábban negatív ellenanyagszinttel rendelkező szelektált populációnál végezte el az intézmény, akiknél mintegy 88%-ban igazolható volt az ellenanyag-pozitivitás. A teljes oltott lakosság esetében egy ezt megelőző vizsgálat minden Magyarországon alkalmazott vakcina esetében 96% feletti pozitivitást mutatott.

    „Az eredmények messzemenően igazolják a hazánkban használt vakcinák hatékonyságát. A vizsgálatnak ugyanakkor üzenete van a be nem oltottak számára is. Azt üzeni ugyanis, hogy saját és környezete egészségének megóvása érdekében mihamarabb oltassa be magát, hogy néhány héten belül ő maga is rendelkezhessen a koronavírus és szövődményei elleni védettséggel. A legfontosabb üzenet, hogy a hazánkban használt vakcinák megfelelő ellenanyagválaszt váltanak ki és hatékonyak, az oltásnál pedig nincs fontosabb és eredményesebb védekezés. Továbbra is az oltás az első a vírus elleni küzdelemben, ezért kérünk mindenkit, aki még nem tette, jelentkezzen az oltásra” – írják.

     





    Ezeket olvastad már?
    Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

    Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

    Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

    Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

    Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

    Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás