Történetünk kedd hajnalban vette kezdetét. Sz. Gábor, vagy ahogy a helyiek ismerik, Spagó, úgy emlékszik: álmában, telepatikus úton kapcsolatba lépett a helyi trafik tulajával, aki engedélyt adott neki nyolc doboz cigi elvitelé­re, hitelben.

Reggel aztán Gábor felkelt, és valóra váltotta álmát. Ezt a rendőrség később úgy jegyzőkönyvezte, hogy garázdálkodott.

Se hullámok, se hitel

„Én nem éreztem a hullámhosszokat, de hosszokat sem, meg a hullámokat sem. Akkor tudtam meg, hogy mi történt, amikor a kolléganőm sírva hívott fel, hogy kirabolták” – mesélte a történteket Juhász Brigitta, az üzlet tulajdonosa a Borsnak.

Brigitta, a trafik tulajdonosa az összetört üveg előtt

Gábor reggel betért a trafikba. Elfelejtette felvenni a száját eltakaró maszkot, amit az eladó szóvá is tett. Az eladó hajthatatlan volt, ahogyan a férfi is, összevesztek, majd a férfi mérgében belecsapott a pultra szerelt, az ügyfeleket az eladótól elválasztó üveglapba, és a cigarettákat követelte.

Mivel az „Adjá má cigit!” felszólítás továbbra is süket fülekre talált, megkerülte az összetört pultot és nyolc doboz cigarettát a kabátzsebébe gyömöszölve elhagyta a boltot. Kiérve az utcára egy arra járótól tüzet kért, felnyalábolta a rablást kívülről szemlélő kutyáját, és elsétált.

„Nálunk hitel nincs! Az úriember is tudhatná, hisz gyakran jár ide, és eddig nem is volt vele probléma. Egy roppant jó modorú, kellemes embernek tűnt, aki mindig erre sétáltatja a kutyáját. Állító­lag tanárember, bölcsészkaron végzet” – mondja Brigitta.

Retorikát oktatott

Spagó, azaz Sz. Gábor valóban bölcsész, sőt egyetemen is tanított, mint óraadó tanár. Jelenleg édesanyjánál él, és ismerősei szerint mentális gondokkal küzd. A rablás tényét sem ismeri el. Azt mondja, hogy ő csak az álmában kapott üzenetekre hagyatkozva tért be a trafikba. Tegnap járt Ráckevén a Bors, és a trafik előtt össze is futottunk a szabadlábon védekező Gáborral. Éppen a kutyáját sétáltatta. Tényleg rabolt? – kérdezte tőle a Bors.

Sz. Gábor szerint előre szólt a cigik miatt. Igaz, közben aludt

„Az kizárt dolog, mert nem lehet. Én akkor épp Lengyelországban tartózkodtam” – vágta ki magát Spagó, akinek retorikai érzéke még a régi, hisz ezt a tárgyat oktatta annak idején.

A 43 éves férfi ellen garázdaság vétsége miatt folytat eljárást a Ráckevei Rendőrkapitányság. Kihallgatásán részletesen vallott a történtekről, és határozottan állította, nem történt bűncselekmény. Tartotta magát ahhoz, hogy a cigi elhozatalát agya elektromos hullámain keresztül, álmában előzetesen megbeszélte az üzlet tulajdonosával.