Génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon Floridában, a Keys szigetcsoportnál. A hím lárvák elengedésére azért került sor, hogy korlátozzák a rovarok által terjesztett Zika- és Dengue-vírus terjedését. A kutatók terve szerint hat helyszínen, hetente 12 ezer egyiptomi csípőszúnyog fog kikelni. A folyamat három héten át tart.

(Forrás: Pixabay)

A génmódosított szúnyogok hímjei a helyi, vérszívó nőstényekkel fognak párosodni, aminek következtében életképtelen nőstény utódokat hoznak létre. A módszer tehát arra szolgál, hogy szabályozzák az egyiptomi csípőszúnyog helyi populációját – írja a The Guardian. Floridában a szúnyogokhoz köthető megbetegedésért az afrikai eredetű állat a felelős.

A génmódosítást végző cég szerint Brazíliában már sikeresen tesztelték a technológiát, és a módszer nem okozott kárt sem a környezetben, sem az emberi egészségben. Több szakértő ugyanakkor ellenzi a természet rendjébe való beavatkozást. Volt, aki a probléma nagyságát szemléltetve „Jurassic Park-kísérletnek” nevezte a műveletet.